Witlofstamppot met ham en blauwe kaas

Ben je gek op witlof, dan heb ik een heerlijk recept voor jou. Deze witlofstamppot met ham en blauwe kaas is er eentje om te proberen. Lekkere gekarameliseerde witlof door een stamppotje is vast iets wat jij nog nooit gegeten hebt. Maar ik kan je verklappen, dat het echt de moeite waard is. En de ham en blauwe kaas erdoor maken het helemaal af.

 

Stamppot

 

Ik ben gek op stamppot en als het weer wat kouder wordt, probeer ik weer nieuwe stamppotjes uit. Deze keer eentje met witlof, die heb ik nog niet zo vaak voorbij zien komen. En wellicht verwacht je ook niet dat dit lekker kan zijn, maar het is toch zo.
In principe kan je van heel veel groenten een stamppot maken, maar stiekem vind ik de ouderwetse boerenkool, andijvie en zuurkool stamppot ook nog steeds lekker hoor. Wel wil ik daar nog eens een twist aan geven, zoals deze Boerenkool met spicy topping, Boerenkool met zoete aardappelen of Spätzle met boerenkool en Roquefortsaus.

 

Witlof

 

Witlof is een licht bittere groente. Niet iedereen houdt ervan, maar het is echt een groente voor de liefhebber. En op deze manier gebakken in roomboter en honing maakt de groente een stuk zoeter en nog lekkerder.
Voor het snijden, verwijder je de buitenste ‘lelijke’ blaadjes. Snijd de witlof doormidden en verwijder de harde stronk en het bruine uiteinde. Nu kan je de witlof in stukken of fijnsnijden. Je zou de witlof ook rauw kunnen verwerken in een stamppot, snijd de stronken dan heel fijn.

Je kunt witlof koken, (roer)bakken, karamelliseren of verwerken in een salade of ovenschotel. Een tarte tatin of soep van witlof is ook erg lekker.

 

Erdoor

 

Ik heb reepjes rauwe ham en blauwe kaas door de stamppot gedaan omdat ik dit zo’n lekkere combinatie met witlof vind.
Je kunt ook uitgebakken spekjes of gewone hamblokjes gebruiken.
Mocht je nou niet van blauwe kaas houden, vervang die dan door oude kaasblokjes, rookkaas, feta of geitenkaas.

 

 

Recept Witlofstamppot met ham en blauwe kaas:

Witlofstamppot met ham en blauwe kaas. Het wordt weer wat kouder, tijd voor een lekkere stamppot. Probeer deze bijzondere met witlof eens.
5 from 1 vote
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 100 ml volle melk
  • 25 gr roomboter
  • 1 kg witlof
  • 40 gr roomboter
  • 4 el honing
  • peper en zout
  • 100 gr rauwe ham
  • 50 gr blauwe kaas

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en spoel ze schoon onder koud water. Snijd ze in stukken en kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar in gezouten water.
  • Verwijder de bruine onderkant van de witlof, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Snijd de witlof in stukken.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot een smeuïge puree. Roer de melk en een klont roomboter erdoor. Houd de puree warm.
  • Verhit in een grote koekenpan de boter met de honing en zout tot dit gaat karamelliseren.
  • Bak de witlof in een paar minuten hierin. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de plakken ham in reepjes en verkruimel de blauwe kaas.
  • Meng de gekarameliseerde witlof, ham en de helft van de blauwe kaas door de puree. Breng de stamppot eventueel nog op smaak met zout en peper. Bestrooi met de rest van de kaas.

2 reacties

  1. 5 sterren
    Ik ben zo wie zo een fan van witlof maar dit recept is wel heel erg lekker.
    De gekarameliseerde witlof met de pikante blauwe kaas (ik neem roquefort) is een geweldige combinatie.

  2. Dankjewel Wilma, altijd fijn om te horen dat iemand een recept van mij lekker vindt.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating