Waarom ieder huis een woonkeuken zou moeten hebben

Waarom ieder huis een woonkeuken zou moeten hebben

De keuken is in veel woningen al lang niet meer alleen de plaats waar je kookt en eet. In steeds meer huizen zie je dat de muur tussen de woonkamer en keuken is uitgebroken (of zelfs nooit is gemaakt) om beide ruimtes vloeiend in elkaar over te laten lopen om een woonkeuken te creëren. In deze woonkeuken wordt het praktische met het gezellige gecombineerd. Dit is waarom ieder huis een woonkeuken zou moeten hebben.

De woonkeuken: het hart van het huis

De precieze definitie van een woonkeuken is voor ieder huishouden verschillend. Globaal kan gezegd worden dat een woonkeuken een multifunctionele ruimte is, waar veel verschillende activiteiten samenkomen. Wat je anders alleen in de woonkamer of alleen in de keuken deed, doe je nu allemaal in de woonkeuken. Koken en eten, vrienden ontvangen, een gezelschapsspel spelen, de krant lezen en misschien is het ook wel je (thuis)werkplek. De woonkeuken is vaak het hart van het huis.
Een woonkeuken is dus een open ruimte die zowel de woonkamer als de keuken omvat, zonder dat beide ruimtes gescheiden worden door een muur. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet alleen staat te koken, maar sociale interactie houdt met anderen in de woonkamer. Met een woonkeuken combineer je functionaliteit met gezelligheid. Ook handig als je (jonge) kinderen hebt; je hoeft niet steeds van de keuken naar de woonkamer te lopen om een oogje in het zeil te houden.

Drie tips voor de ideale woonkeuken

Vloeiende overgang

Een vloeiende overgang van de woonkamer naar keuken zorgt voor verbinding tussen de ruimtes. Dat doe je bijvoorbeeld door de vloer van de woonkamer door te laten lopen naar de keuken, of in beide ruimtes te kiezen voor dezelfde kleuren op de muren. Ook de woonstijl door laten lopen zorgt voor verbinding. Goede interieurstijlen die passen in zowel de keuken als de woonkamer zijn de landelijke stijl, de moderne stijl en industriële interieurstijl. Twijfel je welke woonstijl goed bij jouw past? Doe dan eerst inspiratie voor de keuken en woonkamer op via internet of in een woonwinkel en maak een moodboard. Daaruit blijkt al snel waar jouw voorkeur naar uitgaat, en in welke stijl jij je prettig voelt.

Open indeling

Een woonkeuken staat niet vol meubelen, maar heeft een open indeling. Je hebt er lekker veel loopruimte, maar er is ook voldoende zitruimte, bijvoorbeeld in de vorm van een (grote) tafel met stoelen. Heb je een wat beperktere ruimte? Kies dan voor een bar met barkrukken, waaraan je zit om te eten, werkt of vrienden ontvangt. Een ander voordeel van een bar is dat je extra werkoppervlak hebt voor het koken.

Voldoende licht

In het verlengde van een open indeling ligt voldoende licht. Een groot raam is ideaal; daglicht komt ongehinderd naar binnen en zet de keuken in een fris, gezellig licht. Minpuntje van een groot raam is de zon, die op zomerse dagen de keuken kan opwarmen. Ook heb je inkijk, zeker als het raam aan de straatkant ligt. Een goede raamdecoratie is dus een must. Plisségordijnen of rolgordijnen bijvoorbeeld, waarmee je zelf in grote mate de lichtinval en inkijk kunt bepalen. Of kies voor zonwering aan de binnenkant van het raam.


Plaats een reactie

Copyright 2025 Culinea.nl - Deze recepten website is gemaakt door Umbrella Marketing