Daslook- en aardappelsoep

Deze romige daslook- en aardappelsoep gezond, heerlijk en toch snel en gemakkelijk te maken, en perfect voor de lente! Gecombineerd met de pittige smaak van daslook vormen aardappelen een heerlijk hartige en voordelige soep. Voeg gerust meer daslook toe, als je wilt! Er zijn genoeg redenen om in de lente talloze recepten met daslook te proberen! Daslook is een zeer populair wild kruid, vooral vanwege de aromatische knoflooksmaak en gezondheidsvoordelen. Het kan op vele manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld voor daslookpesto, kruidenboter of deze heerlijke romige groene soep.

Daslook

Daslook smaakt niet alleen lekker, maar is ook erg gezond, omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Het is met name rijk aan vitamine C, vitamine A, ijzer, kalium en vitamine B1. Hoewel het ons veel belangrijke voedingsstoffen levert, kan de antibacteriële werking het immuunsysteem versterken en beschermen tegen verkoudheid

Als je daslook gaat verzamelen, zorg er dan voor dat je de plant correct hebt geïdentificeerd (hij ruikt naar knoflook), dat je toestemming hebt om te plukken op de plek waar je ze verzamelt en dat je alleen plukt waar er veel daslook is. Neem alleen mee wat je nodig hebt.
Ik heb het in mijn eigen tuin staan, dus ik kan plukken wanneer ik wil.

Daslook- en aardappelsoep

In het seizoen

Daslook verschijnt al eind februari (afhankelijk van het weer), maar bereikt zijn hoogtepunt begin april, wanneer de plant mogelijk bloeit.
De bladeren hebben een frisse knoflooksmaak die rauw pittig is, maar milder wordt als ze gekookt worden.

Tips:

  • Als daslook niet in het seizoen is, kan je het vervangen door spinazieblaadjes en 1-2 teentjes knoflook, fijngehakt.
  • Je kunt in plaats van aardappelen ook groenten gebruiken, zoals pastinaken, aardperen, wortelen, broccoli, bloemkool, courgette, erwten of kikkererwten.
  • In plaats van room kan je ook een andere veganistische kookroom of volle kokosmelk gebruiken.
  • Wil je de daslooksoep helemaal zonder room maken, dan kan je hem eventueel aanvullen met veganistische roomkaas of cashewroom.
  • Hier vind je het recept voor een zelfgemaakt groentebouillon*.
  • Maak de soep maximaal 24 uur van tevoren klaar. Laat afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast totdat u hem weer wilt opwarmen en serveren.
  • Bewaar de soep maximaal 3 maanden in de vriezer. Hij zal dan niet zo’n felgroene kleur hebben, maar toch lekker smaken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Daslook- en aardappelsoep:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 200 gr daslookblad zonder steeltje
  • 50 gr boter
  • 1,2 ltr groentebouillon*
  • 50 ml slagroom + extra

Garnering

  • daslookbloemen of blad

Instructies
 

  • Snipper de uien. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel het daslookblad schoon in een bak met koud water.
  • Smelt de boter in een grote pan, voeg de uien toe en laat 5 minuten zachtjes koken, of tot ze heel zacht zijn maar niet bruin.
  • Voeg de aardappelen en bouillon toe, breng aan de kook en doe het deksel op de pan.
  • Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen heel zacht zijn, zet het vuur uit.
  • Hak de daslook grof en voeg deze toe aan de hete soeppan.
  • Laat iets afkoelen en pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Roer de room en wat zout en gemalen witte peper naar smaak erdoor.
  • Schep de soep in warme kommen, roer er nog wat room door en serveer eventueel met een paar daslookbloemen of fijngehakt daslookblad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating