Elk jaar weer dezelfde vraag…wat gaan eten we met de Kerstdagen? Dit jaar wordt een bijzondere Kerst welke we waarschijnlijk in klein gezelschap zullen vieren. Om het jullie nu makkelijker te maken, heb ik vier verschillende Kerstmenu’s ter inspiratie voor jullie samengesteld.
Je kunt ook van elk menu een gerecht kiezen wat jou lekker lijkt, of de gerechten onderling combineren. Of je maakt maar twee of drie gangen van een menu, dat kan natuurlijk ook.
Menu 1 is een wat eenvoudig en niet te duur Kerstmenu.
Vooraf een prachtige oranje Kakisalade met feta, blauwe bessen en munt.
De kaki’s zijn nu in het seizoen, maak daarom deze mooie salade ervan.
Een mooi Paarse wortelsoep. Ook de soep is bijzonder kleurrijk. De paarse wortelen kan je bij de groenteboer vinden, zo niet maak dan de soep van oranje wortels.
Een Feestelijk gehaktbrood met cranberries.
Bereid alles voor zoals de cranberrycompote en het aangemaakte gehakt kan je alvast in het cakeblik stoppen. Op de avond zelf hoeft het dan alleen nog maar in de oven.
Maak eens Stoofpeertjes gestoofd in perensap. Een verrassende twist op de klassieke gestoofde peertjes. Je kunt hier eventueel nog een zalige Kaneel panna cotta bij maken.
Menu 2 is een luxe Kerstmenu
Vooraf een Salade met biet, forel en paddenstoeltjes.
Ook dit kan je van te voren bereiden, dan stel je op de avond zelf de salade samen.
Tussendoor een luxe Hollandse garnalen bisque.
Dit is toch wel een heel feestelijk soepje. Ook dit kan je van te voren bereiden en op de avond zelf opwarmen.
Waarschijnlijk vier je de Kerst dit jaar in een kleiner gezelschap. Dan zijn deze Kalkoenbouten in rode wijn een mooie vervanger van de hele grote kalkoen.
En na een te lekkere Limoncello Tiramisu met frambozen na. Deze kan je van tevoren maken, dus op de dag geen stress.
Menu 3 is voor de echte visliefhebbers
We beginnen met een Gravad lax met rode biet vooraf. Ook hier dient gemak de mens en bereid je alles van te voren.
Dan een Romige venkelsoep. Je kunt deze soep eventueel nog aftoppen met gerookte zalmblokjes of garnaaltjes.
Deze Kabeljauw met garnalen en een warme cocktailsaus is helemaal niet moeilijk te maken. Serveer het op een grote schaal op tafel, dat staat ontzettend feestelijk.
Als nagerecht deze schattige eenpersoons Perentaartjes met amandelspijs en speculaaskruiden.
Menu 4 is voor de vegetariërs
Vooraf beginnen we met een lekkere romige Pastinaak en kastanje soep.
Maak de soep van te voren klaar en warm deze op de avond zelf op.
Als tussengerecht een Risotto met venkel, dille en citroen. Geef iedereen een klein portie hiervan, anders wordt het teveel.
Het hoofdgerecht is een Galette met pompoen en paddenstoelen.
Je kunt de vulling al ruim van te voren maken als je op de avond van het etentje zelf niet teveel werk eraan wilt hebben. Vul dan op het laatst het deeg met de vulling en zet het dan in de oven. Op die manier heb je er dan geen omkijken naar.
Deze vegetarische jus is er erg lekker bij.
En ik heb een heel bijzonder nagerecht voor jullie, namelijk deze Zoete Turkse pompoenblokjes.
Toen ik die in Turkije geproefd had, wist ik dat ik dit thuis ook wilde proberen, zo lekker.
Vier verschillende Kerstmenu’s
Ik hoop dat ik jullie hiermee genoeg inspiratie heb gegeven en wens jullie alvast hele fijne Kerst met familie, vrienden of je gezin. Het wordt een andere Kerst dan ‘normaal’ maar laten we er iets moois van maken.
Lees ook mijn blog: De tafel dekken voor een etentje thuis en Stressvrije feestdagen.