Deze vegetarische ovenschotel met aubergines en rijst is niet te versmaden! Aubergines worden geroosterd in plaats van gebakken voor een gezonder maar net zo lekker alternatief (hoge temperatuur doet hier wonderen). En vervolgens gestoofd in een intens gekruide Indiase currysaus, zodat het de smaak opzuigt om een grote ovenschaal sappige en heerlijke brij te creëren. En dit gerecht is bovendien veganistisch. Dit is een soort aubergine curry en rijstschotel in een. Het heeft een intens diepe, rokerige en zoete smaak.
Ingrediënten
Dit is wat er in dit gerecht zit:
Aubergines, ik heb twee grote aubergines gebruikt. Deze worden in plakken gesneden van ongeveer 1 centimeter dik en in de oven gegrild.
Zilvervliesrijst, deze rijst is gezonder dan de witte rijst. Maar als jij witte langkorrelige rijst wilt gebruiken is dat ook prima.
Uien en knoflook, zijn de echte smaakmakers in dit gerecht.
Specerijen zoals garam masala, gerookte paprikapoeder en kaneelpoeder geven het gerecht heerlijke Oosterse smaken.
Tomatenblokjes uit blik vormen samen met de kokosroom een heerlijke romige tomatensaus.
Kokosolie of arachideolie kan je gebruiken om te bakken.
Koriander, de steeltjes worden gebruikt in het gerecht en de blaadjes als garnering. Als je niet van koriander houdt, gebruik dan peterselie.
Nog meer auberginerecepten
Aubergine schnitzels met gegrilde preistengels
Libanese auberginesalade
Aubergine en kikkererwten salade
Pitabroodje gevuld met geroosterde aubergine
Gevulde aubergines uit het Midden-Oosten
Aubergines met miso en sojasaus
Salade van gegrilde aubergine met sherryazijn en knoflook
Turkse gevulde aubergines Imam bayildi
Vegetarische aubergine hotdog
Tips:
Vermijd oude of zachte aubergines. Je kent het gezegde vers is het beste’’ wel? Ja, dat zou vanzelfsprekend moeten zijn als het om eten gaat. Het verschil is dat je een ui een week in je voorraadkast kunt bewaren en dat hij dan nog prima is. Een aubergine een week in je koelkast bewaren? Dan loop je het risico dat hij wat overrijp, zacht en bitter wordt. Vers en stevig zijn de sleutel tot de beste smaak!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Vegetarische ovenschotel met aubergines:
Ingredients
- 2 grote aubergines
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- kokosolie of arachideolie
- 200 gr zilvervliesrijst
- 2 el garam masala kruiden
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 1 blikje (400 gr) tomatenblokjes
- 1 blikje (400 ml) kokosroom
- peper en zout
- 4 takken koriander
Instructions
- Snijd de aubergines in plakken van 1 cm dik. Snipper de uien en rasp de knoflook. Haal de korianderblaadjes van de steeltjes, snijd de steeltjes fijn en houd de blaadjes voor garnering.
- Zet de grill in de oven aan. Leg de plakken aubergine op een bakplaat, smeer ze in met een beetje olie en grill de aubergines aan beide zijden goudbruin (in ongeveer 10 minuten).
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en giet dan af.
- Haal de aubergine uit de oven en verwarm de oven op 200˚C.
- Bak in een bakpan in 3 el olie de uien en knoflook tot ze glazig zijn, voeg de garam masala, paprika-, kaneelpoeder en koriandersteeltjes toe en bak nog even mee.
- Voeg dan het blikje tomatenblokjes, een half blikje water en de kokosroom toe en laat 5 minuten pruttelen. Proef en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Lepel dan 1/3 van de saus op de bodem van een ovenschaal, leg hierop de helft van de aubergineplakjes en de helft van de rijst.
- Lepel hierop weer 1/3 van de saus, dan de rest van de aubergines en de rijst erop en verdeel hierover de rest van de saus.
- Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 25-30 minuten.
- Serveer met de korianderblaadjes erover.