Het eeuwenoud Koreaans gerecht de bibimbap oftewel “gemengde rijst”, is gewoon witte rijst geserveerd met gebakken groenten, een gebakken ei en pittige smaakmakers. Ik heb nu asperges, paddenstoelen, wortel, sojaboontjes en avocado gebruikt. Hoewel de ingrediënten traditioneel worden gescheiden in kleurrijke secties in een kom, worden ze vlak voor het eten goed door elkaar gemengd, waardoor hun diverse en heerlijke smaken zich vermengen. Deze vegetarische bibimbap met groene asperges is een heerlijke variant op dit bekende Koreaanse gerecht.
Bibimbap
De Koreaanse bibimbap is een kom vol van smaken en texturen. Het populaire gerecht heeft meerdere oorsprongsverhalen en kent – net zoals kimchi – vele variaties. Je kunt diverse groenten die nog in de koelkast liggen, toevoegen aan een kom met overgebleven rijst en smaakmakers zoals bijvoorbeeld pittig-zoete gochujang en nootachtige sesamolie. Het is een leuke manier om alles tegelijk te bereiken: grillen of koken van de groenten terwijl je de rijst opwarmt en de eieren bakt in andere pannen. Je kunt alle groenten gebruiken die je nog in de koelkast hebt liggen. Ik moet wel eerlijk zijn … het is een bewerkelijk gerecht, houdt daar rekening mee!
Bibimbap betekent letterlijk “gemengde rijst”, het is een van de beroemdste Koreaanse gerechten. Ik vind dat de gochujang saus cruciaal is om een Koreaans tintje aan deze rijstkom te geven, gebruik die daarom wel. Maar verder speel ik met verschillende groenten en breng ik de oesterzwammen op smaak met de gochujang. Dit geeft de oesterzwammen een heerlijke hartige smaak, waardoor je het vlees niet zult missen.
Tips:
Als je rijst van tevoren wilt bereiden, is het beter om dit in de vriezer te bewaren in plaats van in de koelkast. Gekoelde rijst kan taai worden.
Je kunt dit gerecht bijzonder gemakkelijk en snel maken als je de rijst en gekookte groenten klaar hebt staan. Bak de rijst en de groenten eventueel op in pannen. En bak in een andere pan de eieren.
Omdat de asperges nu in het seizoen zijn, heb ik deze gebruikt. Je kunt ook groene aspergetips of een ander soort groene groente gebruiken zoals boontjes, sugar snaps of peultjes.
Recept Vegetarische bibimbap met groene asperges:
Ingrediënten
- 150 gr rijst
- 1 winterpeen
- 100 ml witte wijnazijn
- 2 el suiker
- 200 gr oesterzwammen
- 1 el gochujang
- 1 el olie
- 150 gr groene asperges
- 1 avocado
- 50 gr sojaboontjes
- 2 eieren
- 1 el sesamzaadjes
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 1 tl Sriracha
- 4 takken koriander, gehakt
Instructies
- Schil de wortel en snijd deze dan in dunne repen met een dunschiller of een spiralizer.
- Verwarm de azijn met een klein beetje water en de suiker.
- Als de suiker is opgelost schenk dit dan over de wortel. Laat 20 minuten marineren.
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Meng de ingrediënten voor de dressing met elkaar in een kom. Meng in de kom de gekookte rijst dan met de dressing.
- Maak de oesterzwammen schoon, bestrijk de oesterzwammen met de gochujang en bak ze in een bakpan met olie aan beide kanten goudbruin. Druk ze plat tijdens het bakken.
- Breek de harde onderkanten van de asperges en kook ze beetgaar in een pan met gezouten water, giet dan af.
- Snijd de avocado in dunne repen.
- Bak de eieren in een antiaanbakpan in een scheutje olie.
- Verdeel de rijst over de 2 diepe borden of kommen. Lepel de groenten op de rijst in het bord, leg er een gebakken ei op en bestrooi met sesamzaadjes.