Mmmm, ik heb toch een heerlijk gerecht voor jullie. Als je van goed varkensvlees houdt, dan moet je deze varkensrack met abrikozen en paprikachutney eens proberen! Zulk lekker en mals vlees en met een heerlijke kruidige chutney erbij.
Iberico varkensrack*
Deze varkensrack komt van het Spaanse Iberico varken en is een prachtig braadstuk voor op de barbecue of in de oven.
Een varkensrack is al een delicatesse, maar vooral als het een Iberico varkensrack is. Door de notige en rijke smaak van dit vlees is het een waar feestje op het bord.
Het Iberico varken is een exclusief varkens ras uit het Middellandse Zeegebied. De vrije leefomstandigheden en de eikeltjes op het menu van deze varkens, proef je terug in het vlees. Het vlees heeft een hele andere kleur dan het varkensvlees wat je gewend bent, het is namelijk bijna zo rood als rundvlees. Dit is super goed en lekker varkensvlees voor de echte liefhebber!
Chutney
Ik had nog rijpe abrikozen in de fruitmand en een paprika in de koelkast liggen waar ik nodig wat mee moest doen. Zo is deze snelle chutney ontstaan die heerlijk smaakte bij het varkensvlees.
Een chutney is een smaakmaker wat uit de Indiase en Pakistaanse keuken komt. De basis is meestal fruit wat gekruid wordt met azijn, gember, mosterdzaad, uien, knoflook en peper(s). Om er nog meer smaak aan te geven kunnen ook specerijen zoals komijn, koriander en/of fenegriek toegevoegd worden. Om de chutney lang(er) houdbaar te maken wordt het gekookt in azijn en suiker. Dit geeft een scherpe maar ook zoetzure smaak aan deze saus.
De chutneys moeten meestal wel lang (in)koken, maar ik heb er een snelle versie van gemaakt. Deze chutney is heerlijk bij dit varkensvlees, maar ook bij lamsvlees, kip, vis van de grill of zelfs op een hamburger.
Deze chutney kan je ook met een ander soort steenvruchten maken, zoals bijvoorbeeld verse abrikozen, nectarines of kersen.
Tips:
Extra nodig: gietijzeren pan of ovenschaal. De gietijzeren pan kan in de oven, heb je deze niet bak het vlees in een bakpan en leg het vlees dan in een ovenschaal.
Dit mooie vlees kan je zelfs een klein beetje rosé serveren, dan is het super mals. Bak het daarom niet te lang, anders wordt het droog. Ik heb het vlees met 62°C uit de oven gehaald. De temperatuur van het vlees stijgt nog iets tijdens het rusten onder het aluminiumfolie.
Recept Varkensrack met abrikozen en paprikachutney:
Ingrediënten
- 1 kg varkensrack*
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 1 puntpaprika
- 400 gr abrikozen
- 2 el olijfolie
- ½ tl kaneelpoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- 40 ml witte wijnazijn
- 60 gr honing
- peper en zout
Instructies
- Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Snijd inkepingen in het vetlaagje (maar snijd niet in het vlees zelf). Bestrooi het vlees met de specerijen en peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het vlees aan beide kanten bruin aan op hoog vuur in de olijfolie in een gietijzeren pan. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte in het vlees en zet de pan met vlees in de hete oven (of doe het vlees in een ovenschaal en zet dit in de oven).
- Laat het vlees ongeveer 30 minuten garen of tot het een kerntemperatuur bereikt van ongeveer 65°C bereikt heeft. Haal de rack dan uit de oven en bedek het lichtjes met aluminiumfolie en laat het zo’n 15 tot 20 minuten laten rusten.
- Maak in die tijd de chutney: Snipper de ui. Spoel de paprika en abrikozen schoon. Snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Snijd de paprika in blokjes en de abrikozen in stukken.
- Zet een pan met de olijfolie op het middelhoog vuur en fruit hierin de gesnipperde ui samen met de kaneel-, komijn-, gember- en gerookte paprikapoeder.
- Voeg de paprika en abrikozen toe en bak dit in een paar minuten mee.
- Giet de azijn erbij en breng aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken op middelhoog vuur.
- Doe nu de honing en zout erbij en laat nog even zachtjes pruttelen het is indikt. Wel af en toe roeren.
- Proef of jij de chutney lekker vindt. Misschien wil jij het wat zoeter, dan kan je nog wat honing toevoegen.
- Snijd het vlees in dikke plakken en serveer het met de chutney.