Varkensrack met abrikozen en paprikachutney. Als je van goed varkensvlees houdt, dan moet je deze varkensrack met abrikozen en paprikachutney eens proberen!
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 55 minuten min
Gang Barbecue
Keuken Nederlands
- 1 kg varkensrack*
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 1 puntpaprika
- 400 gr abrikozen
- 2 el olijfolie
- ½ tl kaneelpoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- 40 ml witte wijnazijn
- 60 gr honing
- peper en zout
Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Snijd inkepingen in het vetlaagje (maar snijd niet in het vlees zelf). Bestrooi het vlees met de specerijen en peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het vlees aan beide kanten bruin aan op hoog vuur in de olijfolie in een gietijzeren pan. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte in het vlees en zet de pan met vlees in de hete oven (of doe het vlees in een ovenschaal en zet dit in de oven).
Laat het vlees ongeveer 30 minuten garen of tot het een kerntemperatuur bereikt van ongeveer 65°C bereikt heeft. Haal de rack dan uit de oven en bedek het lichtjes met aluminiumfolie en laat het zo’n 15 tot 20 minuten laten rusten.
Maak in die tijd de chutney: Snipper de ui. Spoel de paprika en abrikozen schoon. Snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Snijd de paprika in blokjes en de abrikozen in stukken.
Zet een pan met de olijfolie op het middelhoog vuur en fruit hierin de gesnipperde ui samen met de kaneel-, komijn-, gember- en gerookte paprikapoeder.
Voeg de paprika en abrikozen toe en bak dit in een paar minuten mee.
Giet de azijn erbij en breng aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken op middelhoog vuur.
Doe nu de honing en zout erbij en laat nog even zachtjes pruttelen het is indikt. Wel af en toe roeren.
Proef of jij de chutney lekker vindt. Misschien wil jij het wat zoeter, dan kan je nog wat honing toevoegen.
Snijd het vlees in dikke plakken en serveer het met de chutney.