Wat hebben wij genoten in Istanbul – en wat hebben wij daar heerlijk gegeten! Natuurlijk heb ik weer volop inspiratie opgedaan en ga ik enkele Turkse recepten thuis uitproberen. Een perfect voorbeeld hiervan is deze Turkse gevulde aubergines, Imam Bayildi. Een vegetarisch gerecht met een vulling van tomaat, paprika, specerijen en kruiden. Dit wil je proberen!

Imam Bayildi

Deze Turkse gevulde aubergine is een smaakvol stoofgerecht. Imam Bayildi betekent letterlijk ‘de imam die omviel’ – waarschijnlijk van verrukking! Het bereiden kost wat tijd, maar het resultaat is het meer dan waard.

Je kunt zowel grote als kleine aubergines gebruiken. Twee grote aubergines zijn voldoende als hoofdgerecht voor twee personen, maar je kunt ze ook als bijgerecht of lunch serveren.

Hoe maak je Imam Bayildi?

Ik heb grote aubergines gebruikt en de ingrediënten hieronder waren precies voldoende.

  1. Snijd de aubergines in de lengte doormidden, maar laat het steeltje eraan zitten.
  2. Kerf het vruchtvlees kruiselings in, zodat de aubergines sneller garen.
  3. Schep na het bakken het vruchtvlees eruit, snijd het fijner en meng het met het tomatenmengsel.
  4. Vul de aubergines met dit mengsel en laat ze verder garen in de oven.
  5. Laat ze na het bakken iets afkoelen voordat je ze serveert – lauwwarm zijn ze het lekkerst!

Aubergine: veelzijdig en heerlijk

Ik ben gek op aubergine en daarom vind je op mijn site veel recepten met deze prachtige paarse vrucht.

Probeer ook eens:

Tips voor de perfecte Imam Bayildi

Imam Bayildi:

Turkse gevulde aubergines Imam bayildi. Wat hebben wij lekker gegeten in Istanbul en wat heb ik weer veel inspiratie opgedaan zoals deze heerlijke aubergine
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 3 tomaten
  • ½ tl komijnpoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl oregano
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 el pijnboompitten
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructions
 

  • Verwarm de oven op 200°C. Spoel de aubergines schoon en dep ze droog. Halveer de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees met een mes kruislings in.
  • Bestrijk de snijkant met een beetje olie en bestrooi met wat zout. Rooster de aubergines 30 minuten in de hete oven in een ingevette ovenschaal.
  • Vulling: Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika en tomaten in blokjes.
  • Bak de ui en knoflook aan in een pan met een beetje olie. Voeg de paprika, tomatenblokjes, komijnpoeder, peper en zout toe en bak dit een paar minuutjes mee.
  • Voeg de tomatenpuree, laurierblaadje, kaneelstokje, oregano, peper en zout toe. Hak de peterselie fijn en voeg ook toe aan het mengsel.
  • Laat dit zachtjes 10 minuten sudderen, verwijder dan het laurierblad en het kaneelstokje.
  • Haal de aubergines uit de oven en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit. Hak dit fijn en doe het in de pan bij de rest van de vulling.
  • Vul de aubergines met het mengsel en zet de aubergines nu 15-20 minuten in de hete oven om verder te garen.
  • Haal ze dan uit de oven en besprenkel met een beetje olijfolie. Garneer eventueel met de pijnboompitjes en gehakte peterselie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating