Traybake met kip, prei en erwten

Een traybake is een supermakkelijk te maken gerecht, je legt alles op een bakplaat of ovenschaal en de oven doet het werk voor jou. Deze traybake met kip, prei en erwten is een recept van de Britse TV chef Nigella Lawson en toen ik dit op TV zag, wist ik dat ik dit ook wilde maken. Ik had het al een paar keer bereid, maar vond de foto’s niet zo mooi, vandaar dat ik het nog niet eerder geplaatst had. En ik vind de foto nog steeds niet mooi, maar het gerecht is geweldig dus nu toch maar geplaatst zodat jullie het ook kunnen maken.

 

Traybake

 

Wat is een traybake? Een traybake is een volledige maaltijd op een ovenplaat of in een ovenschaal bereid in de oven. Het is supermakkelijk om te maken en je kunt eindeloos varieren met verschillende ingrediënten. Je kunt vlees, vis, kip, kaas en groenten samen roosteren in de oven. Voeg daar smaakmakers aan toe zoals specerijen en kruiden. Weinig voorbereiding en de oven doet het werk voor jou. En daarnaast heb je nog weinig afwas, omdat alles op een plaat of schaal bereid wordt.

 

Omdat een traybake een volledige maaltijd moet zijn, voeg je sowieso eiwitten en groenten toe. De eiwitten kunnen vlees, kip, vis of vleesvervangers zijn.
Daarnaast kan je nog aardappelen toevoegen en dan natuurlijk de groenten. Het lekkerst is om verschillende groenten te gebruiken. Gebruik wel groenten die dezelfde bereidingstijd nodig hebben.

 

Gebruik ook olie om de ingrediënten goed te kunnen laten roosteren. Een zonnebloemolie, arachideolie of een milde olijfolie zijn prima hiervoor.
Geef het gerecht smaak mee met specerijen en kruiden. Je kunt alleen peper en zout gebruiken, maar ook lekker is bijvoorbeeld een specerijenmix zoals ras-el-hanout, cajun kruiden of garam masala erdoor. Als kruiden kan je verse (harde) kruiden gebruiken zoals rozemarijn of tijm, of gedroogde kruiden zoals oregano, Italiaanse of Franse kruiden en knoflook.
Garneer het eventueel nog met verse kruiden zoals bieslook, dille, peterselie, basilicum of koriander.

 

Tip:

 

Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

 

Recept Traybake met kip, prei en erwten:

Traybake met kip, prei en erwten. Een traybake is een super makkelijk gerecht, je legt alles op een bakplaat en schuift die in de oven.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr prei
  • 900 gr erwten (diepvries)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 glas witte wijn
  • olijfolie
  • 1 el rozemarijnzout*
  • 8 kippendijen
  • peper en zout
  • 1 bosje bieslook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Snijd de prei in stukken van 2 centimeter en de knoflook in dunne plakken. Leg ze samen met de bevroren erwten op de bakplaat of ovenschaal.
  • Giet de witte wijn en een flinke scheut olijfolie erbij en bestrooi met de rozemarijnzout. Hussel alles goed door elkaar.
  • Bestrooi de kippendijen aan beide kanten met peper en zout en leg ze op de groenten. Giet nog een beetje olijfolie over de kip.
  • Schuif dit in de oven en laat het ongeveer 50-60 minuten roosteren. Schep halverwege de groenten even om.
  • Haal de schaal of ovenplaat uit de oven als de kip goudbruin en gaar is en groenten zacht geworden zijn. Bestrooi met gehakte bieslook.

4 reacties

  1. Beste Cocky, ik heb bieslook gebruikt. Maar zoals je in het recept kunt lezen kan je het garneren met verse kruiden zoals bieslook, dille, peterselie, basilicum of koriander.

  2. Hi Hanneke,

    Dit recept van Nigella heb ik al een aantal keer gemaakt. Daarin heb ik net als jij witte wijn toegevoegd i.p.v. vermouth.
    Het enige jammere is dat ik de kip niet lekker bruin krijg, terwijl ik toch echt exact het recept volg. Op jouw foto ziet de kip er wel erg smakelijk uit. Hoe doe jij dat?

    Groetjes,
    Danielle

  3. Hoi Danielle, leuk om te horen dat het smaakt. De truc om de kip bruin te krijgen is om het eerst goed droog te deppen, dan er een beetje olijfolie op te smeren en te bestrooien met zout. Dat is wat ik gedaan heb, meer niet. Wil je de kip echt goudbruin hebben, dan kan je deze van te voren even rondom aanbakken in een pan.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating