Tournedos met Stroganoff saus

Stroganoff saus is een klassieker welke oorspronkelijk uit de Russische keuken komt. Vandaar de wodka erin! Het is een pittige saus en werd traditioneel geserveerd met ossenhaas, Bœuf Stroganoff zo stond het op de menukaart in het restaurant van mijn ouders. De hele ossenhaas werd dan saignant gegaard en aan tafel moesten wij de ossenhaas in dunne plakken snijden en zelf de Stroganoff saus maken. En als je de wodka dan in de pan deed om te flamberen, stal je de show aan tafel. Dat waren nog eens tijden.
Ook manlief bereidde dat bij ons aan tafel in het restaurant. En met de feestdagen zei hij ineens….ik heb zin in een tournedos met Stroganoff saus en dat gaan we samen maken.
En dat hebben we gedaan. Toch wel lekker hoor zo’n klassieker.

Tournedos

Ik heb tournedos gebruikt in plaats van ossenhaas, maar je kunt ook een lekkere kogelbiefstuk bestellen bij je slagen. Als paddenstoelen kan je kastanjechampignons gebruiken, maar de groenteboer had lekkere kleine beukenzwammetjes liggen en dat leek mij wel lekker in de Stroganoff saus. In plaats van de gewone paprikapoeder, heb ik gerookte paprikapoeder gebruikt voor wat extra pit.
Als je Tournedos met Stroganoff saus wilt maken voor een dinertje, kan je de saus alvast van te voren bereiden en op de avond zelf even opwarmen. Weer wat minder kook stress.

 

Ben je gek op biefstuk, dan heb ik nog een lekker recept voor je. Wat dacht je van Biefstuk met zoete aardappel parten en zwarte knoflookmayonaise?

Tournedos met Stroganoff saus. Een heerlijk klassiek recept uit het restaurant van mijn ouders is deze Tournedos met Stroganoff saus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 Tournedos
  • olijfolie
  • roomboter
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 2 puntpaprika's, in halve ringen
  • 250 gr paddenstoelen
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 ml slagroom
  • 1 scheut Wodka
  • peper en zout

Instructies
 

  • Haal de tournedos een half uur van te voren uit de koelkast en om op kamertemperatuur te komen.
  • Verwarm een scheutje olijfolie met een eetlepel roomboter in een koekenpan en fruit hierin op middelhoog vuur de ui en paprika. Zet het vuur iets hoger en voeg de champignons toe.
  • Voeg de knoflook en paprikapoeder erbij en bak ook even mee.
  • Blus dit af met een flinke scheut wodka en laat dit even inkoken.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even kort mee. Dan gaat de room erbij en kook je de saus iets in, breng op smaak met peper en zout. Houd de saus eventueel warm als je de tournedos gaat bakken.
  • Dep de tournedos droog en bestrooi beide kanten met zout en peper. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en smelt hierin wat boter. Wacht tot dit goed heet is
  • en bak dan de tournedos.
  • Als ze mooi bruin aan een kant zijn, draai ze dan om. Voor een medium rode tournedos bak je ze ongeveer 3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte van de biefstuk). Voeg op het laatst nog een klontje boter toe in de pan.
  • Haal de tournedos dan uit de pan en leg ze op een bord onder aluminiumfolie en laat ze nog even rusten voordat je ze in dunne plakken snijdt.
  • Serveer de tournedos met de Stroganoff saus, aardappeltjes naar keuze en met een lekkere salade. Schenk er een lekkere rode wijn bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating