Tournedos met Stroganoff saus. Een heerlijk klassiek recept uit het restaurant van mijn ouders is deze Tournedos met Stroganoff saus.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Frans
- 4 Tournedos
- olijfolie
- roomboter
Saus
- 1 grote ui, in halve ringen
- 2 puntpaprika's, in halve ringen
- 250 gr paddenstoelen
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 el tomatenpuree
- 250 ml slagroom
- 1 scheut Wodka
- peper en zout
Haal de tournedos een half uur van te voren uit de koelkast en om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm een scheutje olijfolie met een eetlepel roomboter in een koekenpan en fruit hierin op middelhoog vuur de ui en paprika. Zet het vuur iets hoger en voeg de champignons toe.
Voeg de knoflook en paprikapoeder erbij en bak ook even mee.
Blus dit af met een flinke scheut wodka en laat dit even inkoken.
Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even kort mee. Dan gaat de room erbij en kook je de saus iets in, breng op smaak met peper en zout. Houd de saus eventueel warm als je de tournedos gaat bakken.
Dep de tournedos droog en bestrooi beide kanten met zout en peper. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en smelt hierin wat boter. Wacht tot dit goed heet is
en bak dan de tournedos.
Als ze mooi bruin aan een kant zijn, draai ze dan om. Voor een medium rode tournedos bak je ze ongeveer 3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte van de biefstuk). Voeg op het laatst nog een klontje boter toe in de pan.
Haal de tournedos dan uit de pan en leg ze op een bord onder aluminiumfolie en laat ze nog even rusten voordat je ze in dunne plakken snijdt.
Serveer de tournedos met de Stroganoff saus, aardappeltjes naar keuze en met een lekkere salade. Schenk er een lekkere rode wijn bij!