Deze Tonijn tartaar met sojasaus en sambal is heerlijk als voorgerecht of als lunch tijdens een speciaal etentje. Serveer het dan met pappadums of kroepoek erbij.
Tonijn
In plaats van rauwe tonijn kan je ook een andere vissoort gebruiken zoals bijvoorbeeld zalm of zeebaars. Zorg er wel voor dat je de beste kwaliteit verse vis gebruikt, het liefst sushi kwaliteit. Vraag jouw visboer hiernaar en laat hem weten dat je het rauw gaat serveren.
Serveer dit gerechtje koud en niet op kamertemperatuur.
Wij zijn gek op tonijn, het is alleen jammer dat deze nog slecht verkrijgbaar is omdat het overbevist is. Daarom is tonijn ook zo duur, dus van mij mag je best een andere vissoort gebruiken. Zorg er wel voor dat je een verantwoord gevangen of gekweekte vis neemt. De tonijn die wij zonder schuldgevoel kunnen eten is de Albacore of de Skipjack tonijn. Dit zijn MSC gecertificeerde vissoorten.
De Yellowfin tonijn die je nog vaak ziet liggen bij de visboer of op de kaart van restaurants is semi overbevist, dus als we niet oppassen is deze straks ook niet meer verkrijgbaar.
De Bluefin tonijn is overbevist en deze vis moeten we echt niet meer willen eten.
Al met al blijft een goede tonijn een duur visje. Een heel goed alternatief is de Nederland ASC gecertificeerde gekweekte Kingfish. Deze wordt gekweekt in Zeeland en is een verantwoorde vis om te eten. Je kunt deze vis rauw eten als sashimi of deze tartaar.
Rauwe vis
Ben jij ook zo gek op tonijn en/of op rauwe vis? Probeer dan ook eens deze Ceviche van tonijn met grapefruit. Ook zo’n heerlijk en feestelijk recept gemaakt van rauwe tonijn. En tevens ook een feestelijk gerechtje wat je maakt voor een bijzonder etentje thuis. Ook hier geldt weer dat je het ook van een ander vissoort kunt maken.
Recept Tonijn tartaar met sojasaus en sambal:
Ingredients
- 200 gr rauwe tonijn
- 1 el ingelegde gember
- 2 takken koriander
- 1 lente-ui
- 2 el sojasaus
- 1/2 tl sambal
- 1 tl sesamolie
- slablaadjes
- 1 el sesamzaadjes
Instructions
- Snijd de tonijn in hele kleine blokjes en doe dit in een kom.
- Snijd vervolgens de ingelegde gember, koriander en lente-ui fijn en meng dit door de tonijnblokjes.
- Breng op smaak met de sojasaus en sambal, gebruik zoveel of weinig hiervan wat jij lekker vindt. Voor de smeuïgheid voeg je wat sesamolie toe.
- Bewaar de tartaar goed afgedekt in de koelkast.
- Opmaak: verdeel wat slablaadjes op de borden en zet hierop een steekring. Verdeel de tartaar in de steekringen.
- Haal de steekringen van de borden en garneer met wat sesamzaadjes en een korianderblaadje.