Deze kleurrijke hartige Tarte Tatin van wortel, zoete aardappel, pastinaak en biet is een heerlijk winters en vegetarisch gerecht. Je kunt allerlei soorten wortelachtige groenten hiervoor gebruiken. Ik had nog geroosterde rode bietjes liggen, gebruik anders gekookte bieten of kook ze apart van de andere groenten. Als niet alle groenten in de ovenschaal past, gebruik je dit de volgende dag voor een lekkere salade of in een soep.
Ik heb een ronde platte ovenschaal van 27 cm doorsnee gebruikt, hier kon lekker veel groenten in.
Serveer de Tarte Tatin met geraspte Parmezaanse kaas, fetablokjes of zelfs blauwe kaas. Het zoute van de kaas is er lekker bij en is een mooie tegenhanger van het ‘zoete’ van de groenten en honing.
Deze hartige vegetarische Tarte Tatin van cherrytomaatjes is ook heel erg lekker. Probeer die ook eens!
Recept Tarte Tatin van Wortel, zoete Aardappel, Pastinaak en Biet:
Ingrediënten
- 1 winterwortel
- 1 zoete aardappel
- 1 pastinaak
- 1 rode biet, gekookt
- 1 grote rode ui
- 2 tenen knoflook
- 50 gram roomboter
- + iets extra om de ovenschaal in te vetten
- 25 gr pijnboompitten
- 1 el (gedroogde) tijm
- 3 el honing
- 2 el sherryazijn (of rodewijnazijn)
- 200 gr bladerdeeg (vers of uit diepvries)
- wat bloem
- 40 gr feta, verkruimeld
- peper en zout, naar smaak toevoegen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Schrap alle groenten schoon en snijd ze in 1 cm dikke plakken. Kook de wortel, aardappel en pastinaak in ongeveer 12-15 minuten tot ze zacht zijn.
- Schil de ui en snijd deze in dunne ringen en bak deze samen met de (geraspte) knoflook in een pan glazig.
- Laat de groenten en ui enigszins afkoelen.
- Schik de groenten in een platte ovenschaal en verdeel de uiringen hierop.
- Verhit in een pan de boter met de pijnboompitjes, tijm, honing en azijn. Voeg wat peper en zout uit de molen toe. Giet de hete boter in de ovenschaal over de groenten en ui.
- Rol met wat bloem het bladerdeeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de ovenschaal.
- Leg het deeg op de groenten in de ovenschaal en vouw het overtollige deeg erin.
- Prik het deeg rondom in met een vork en maak in het midden van het bladerdeeg een klein stoomgaatje.
- Bak de Tarte Tatin in ongeveer 25 minuten goudbruin in de hete oven.
- Als de taart klaar is haal je deze uit de oven en laat nog 2 minuutjes staan. Leg een groot bord op de ovenschaal en draai alles in een keer voorzichtig om.
- Serveer de taart met wat verkruimelde feta erover.