Tarte Tatin van wortel, zoete aardappel, pastinaak en biet. Deze kleurrijke hartige Tarte Tatin is een heerlijk winters en vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 55 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Frans
- 1 winterwortel
- 1 zoete aardappel
- 1 pastinaak
- 1 rode biet, gekookt
- 1 grote rode ui
- 2 tenen knoflook
- 50 gram roomboter
- + iets extra om de ovenschaal in te vetten
- 25 gr pijnboompitten
- 1 el (gedroogde) tijm
- 3 el honing
- 2 el sherryazijn (of rodewijnazijn)
- 200 gr bladerdeeg (vers of uit diepvries)
- wat bloem
- 40 gr feta, verkruimeld
- peper en zout, naar smaak toevoegen
Verwarm de oven voor op 220˚C.
Schrap alle groenten schoon en snijd ze in 1 cm dikke plakken. Kook de wortel, aardappel en pastinaak in ongeveer 12-15 minuten tot ze zacht zijn.
Schil de ui en snijd deze in dunne ringen en bak deze samen met de (geraspte) knoflook in een pan glazig.
Laat de groenten en ui enigszins afkoelen.
Schik de groenten in een platte ovenschaal en verdeel de uiringen hierop.
Verhit in een pan de boter met de pijnboompitjes, tijm, honing en azijn. Voeg wat peper en zout uit de molen toe. Giet de hete boter in de ovenschaal over de groenten en ui.
Rol met wat bloem het bladerdeeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de ovenschaal.
Leg het deeg op de groenten in de ovenschaal en vouw het overtollige deeg erin.
Prik het deeg rondom in met een vork en maak in het midden van het bladerdeeg een klein stoomgaatje.
Bak de Tarte Tatin in ongeveer 25 minuten goudbruin in de hete oven.
Als de taart klaar is haal je deze uit de oven en laat nog 2 minuutjes staan. Leg een groot bord op de ovenschaal en draai alles in een keer voorzichtig om.
Serveer de taart met wat verkruimelde feta erover.