Tapiocapudding met karamel

Nou, ik ben momenteel helemaal verslingerd aan de tapioca parels. Deze keer heb ik er een tapiocapudding met karamel van gemaakt. Een heerlijk zacht en romig toetje met een lekkere gezouten karamelsaus en pinda’s erbij. Makkelijk om te maken en goddelijk lekker. Dit wil je proeven!

 

Tapioca parels

 

Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van tapiocameel wat van de cassavewortel gemaakt is. Aan de parels zelf zit weinig smaak, maar ze geven wel een bijzondere textuur aan een gerecht. Zo zijn ze o.a. bekend van de Aziatische ‘bubble tea’. Deze parels zijn er in verschillende maten, van heel klein tot balletjes zo groot als een kleine knikker. Deze laatste wordt meestal gebruikt in de bubble tea. Maar je kunt er ook te lekkere desserts van maken zoals deze tapiocapudding met karamel.
Een tapiocapudding lijkt een beetje op een rijstpudding, niet qua smaak maar qua structuur.

 

Ik heb ze deze keer een paar uur laten weken in koud water, dit heeft de kooktijd behoorlijk verkort. Maar lees vooral op de verpakking hoe lang je ze moet koken.
Je moet de parels niet schoonspoelen voordat je ze gaat gebruiken, ze gaan gelijk de pan in.
Het beste kan je de melk met suiker eerst aan de kook brengen en dan pas de (geweekte en uitgelekte) tapioca erin doen.
De kooktijd hangt ook af van de grootte van de parels.

 

De parels zetten heel erg uit en absorberen veel vocht, de verhouding is meestal 1 kop tapioca en 5 koppen vocht. Ik heb voor dit recept minder gebruikt omdat ten eerste ik ze al geweekt had en ten tweede ik deze keer geen eigelen wilde gebruiken om de pudding te binden. Dus als je minder melk gebruikt, wordt de pudding vanzelf dikker en hoef je het niet meer te binden.

 

Tips:

 

Als je de pudding koud wilt serveren, dan kan je de pudding overdoen in een schenkkan of kom en dit op ijswater zetten. Roer de pudding wel af en toe.
Denk erom dat als de pudding koud is, deze een stuk dikker wordt. Dus kook het niet al te dik!

De gezouten karamelsaus heb ik zelf gemaakt, hoe jij dit kunt doen lees je hier. Maar je kunt ook een potje karamelsaus kopen.

Probeer ook deze Tapiocapudding met mandarijn.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Tapiocapudding met karamel:

Tapiocapudding met karamel. Ik heb helemaal de tapiocaparels ontdekt. Deze keer heb ik er een te lekkere pudding van gemaakt met karamel.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr tapioca
  • 750 ml volle melk
  • 100 gr suiker
  • 1 snufje zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 200 gr karamel
  • 4 el pinda’s

Instructies
 

  • Laat de tapioca parels eerst een paar uur weken in een grote kom met koud water.
  • Als je ze wilt gaan koken, giet je ze af in een zeef of vergiet.
  • Breng in een grote kookpan de melk, suiker, zout en kaneelpoeder aan de kook. Meng tot de suiker is opgelost.
  • Voeg nu de uitgelekte tapioca toe en laat dit op laat vuur zachtjes koken tot de parels zacht geworden zijn en het een dikke pudding geworden is.
  • Giet de pudding in een schenkkan en laat iets afkoelen.
  • Schenk dan de helft van de pudding in de vier glazen. Doe hier een lepel karamel op en schenk de rest van de pudding erop.
  • Lepel de rest van de karamel op de pudding en garneer met gehakte pinda’s

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating