Ik had te veel peertjes gestoofd, maar dat is helemaal niet erg. Want met die stoofpeertjes kan je weer lekkere andere gerechten maken. Omdat we in de feestmaand zitten, heb ik deze heerlijke stoofperen gembercake gemaakt. Twee van mijn favorieten gecombineerd in een recept. Een gembercake met stoofpeertjes erop gebakken. Feestelijker wordt het niet!
Stoofperen*
Voor de taart gaan we natuurlijk eerst stoofpeertjes maken. Het recept ervoor vind je hier.
En als je die peertjes gemaakt hebt, is dit al het halve werk.
Als je de stoofpeertjes gemaakt hebt, kook het kookvocht dan in tot een siroop die je weer over de cake kunt gebruiken.
Heb je geen zin om stoofpeertjes te maken, dan zou je deze cake ook met lekkere rijpe handperen kunnen maken. Maar de stoofperen geven wel extra smaak natuurlijk.
Snijd de peren doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker. Leg ze met de bolle kant naar beneden. Hoe meer peertjes je kwijt kunt in de springvorm, hoe beter.
Omgekeerde taart
Bij een upside down cake of taart wordt de topping (stoofpeertjes) onder het beslag gelegd en zo gebakken. Als de cake enigszins is afgekoeld kan je deze omgekeerd storten op een schaal. Eenmaal omgedraaid, til je de bakvorm recht omhoog om al die weelderige peren zichtbaar te maken. (Nou dat viel een beetje tegen, de peertjes waren nog aardig in de cake gezakt.)
Omdat ik zo gek ben op gembercake, heb ik deze gecombineerd met de stoofperen. Als de cake in de oven staat, ruik het gewoon naar Kerst in je keuken.
De gembercake is zacht, smeuïg en robuust. Als deze taart niet HAPPY HOLIDAYS schreeuwt, weet ik het ook niet meer.
Warm serveren brengt de smaken van deze cake naar voren en dan is het ook lekker om er een bolletje ijs bij te serveren. Een echt Kerstdessert! Ik ben ervan overtuigd dat je deze feestdagen geen andere taart nodig hebt. Hoewel mijn Kersttaartje met cranberry’s een goede tweede zou zijn.
Een speciale opmerking over dit cakebeslag: heet water. Het is een vreemd ingrediënt in cake, maar er is een reden voor de toevoeging ervan. Keukenstroop is erg dik en plakkerig. De consistentie maakt het erg moeilijk om goed door het cakebeslag te mengen. Wanneer het wordt gemengd met heet water, is dat probleem opgelost.
Meer recepten met stoofperen:
Pavlova krans met stoofpeertjes
Stoofperenijs met een stoofpeertje en kletskop
Overnight oats met stoofpeertje en cranberries
Gestoofde peer salade met blauwe kaas
Tips:
Je kunt de stoofpeertjes ruim van tevoren alvast maken.
Als je merkt dat de randen of de bovenkant te snel bruin worden tijdens het bakken, dek de cake dan af met aluminiumfolie.
Dek de overgebleven cake goed af en bewaar hem 5 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.
Extra nodig: Ronde springvorm 20 cm, elektrische handmixer en bakspatel.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Stoofperen gembercake:
Ingrediënten
- 3-4 gestoofde peertjes*
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1½ gemberpoeder
- 1½ kaneelpoeder
- ¼ tl gemalen kruidnagel
- 1 snuf zout
- 180 ml keukenstroop
- 180 ml heet water (ongeveer 38°C)
- 115 gr boter op kamertemperatuur
- 65 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei (L) op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- slagroom of vanille-ijs
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Vet een ronde springvorm in met een klont roomboter of bekleedt het met bakpapier.
- Snijd de stoofperen doormidden, verwijder het klokhuis en leg ze met de snijdkant naar boven in de springvorm. Zet dit apart.
- Meng het bakmeel met de bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, gemalen kruidnagel en zout in een grote kom.
- Klop de melasse en het hete water door elkaar en zet dit apart.
- Klop de boter in een andere kom luchtig met de bruine basterdsuiker in ongeveer 1 minuut.
- Voeg dan het ei toe en mix dit door het botermengsel. Meng het bloemmengsel hierdoor.
- Giet dan de warme siroop erbij en mix dit door elkaar (niet te lang mixen).
- Giet het beslag voorzichtig op de peren in de springvorm en zet het in de oven. Bak de cake in 45-55 minuten of tot de cake gaar is.
- Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, haal het dan uit de oven. Laat de cake 10-15 minuten afkoelen voordat je hem op een groot bord of serveerschaal stort.
- De cake zal smeuïg zijn! Serveer warm of op kamertemperatuur met een dot slagroom of ijs.