Stoofperen gembercake
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Kerst, Kerst 2024, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Ronde springvorm 20 cm
elektrische handmixer
bakspatel
- 3-4 gestoofde peertjes*
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1½ tl gemberpoeder
- 1½ tl kaneelpoeder
- ¼ tl gemalen kruidnagel
- 1 snuf zout
- 180 ml keukenstroop
- 180 ml heet water (ongeveer 38°C)
- 115 gr boter op kamertemperatuur
- 65 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei (L) op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- slagroom of vanille-ijs
Verwarm de oven voor op 170°C.
Vet een ronde springvorm in met een klont roomboter of bekleedt het met bakpapier.
Snijd de stoofperen doormidden, verwijder het klokhuis en leg ze met de snijdkant naar boven in de springvorm. Zet dit apart.
Meng het bakmeel met de bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, gemalen kruidnagel en zout in een grote kom.
Klop de melasse en het hete water door elkaar en zet dit apart.
Klop de boter in een andere kom luchtig met de bruine basterdsuiker in ongeveer 1 minuut.
Voeg dan het ei toe en mix dit door het botermengsel. Meng het bloemmengsel hierdoor.
Giet dan de warme siroop erbij en mix dit door elkaar (niet te lang mixen).
Giet het beslag voorzichtig op de peren in de springvorm en zet het in de oven. Bak de cake in 45-55 minuten of tot de cake gaar is.
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, haal het dan uit de oven. Laat de cake 10-15 minuten afkoelen voordat je hem op een groot bord of serveerschaal stort.
De cake zal smeuïg zijn! Serveer warm of op kamertemperatuur met een dot slagroom of ijs.