Ga terug
+ servings
Stoofperen gembercake
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Kerst, Kerst 2024, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Equipment

  • Ronde springvorm 20 cm
  • elektrische handmixer
  • bakspatel

Ingrediënten
  

  • 3-4 gestoofde peertjes*
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • tl gemberpoeder
  • tl kaneelpoeder
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 1 snuf zout
  • 180 ml keukenstroop
  • 180 ml heet water (ongeveer 38°C)
  • 115 gr boter op kamertemperatuur
  • 65 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei (L) op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • slagroom of vanille-ijs

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet een ronde springvorm in met een klont roomboter of bekleedt het met bakpapier.
  • Snijd de stoofperen doormidden, verwijder het klokhuis en leg ze met de snijdkant naar boven in de springvorm. Zet dit apart.
  • Meng het bakmeel met de bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, gemalen kruidnagel en zout in een grote kom.
  • Klop de melasse en het hete water door elkaar en zet dit apart.
  • Klop de boter in een andere kom luchtig met de bruine basterdsuiker in ongeveer 1 minuut.
  • Voeg dan het ei toe en mix dit door het botermengsel. Meng het bloemmengsel hierdoor.
  • Giet dan de warme siroop erbij en mix dit door elkaar (niet te lang mixen).
  • Giet het beslag voorzichtig op de peren in de springvorm en zet het in de oven. Bak de cake in 45-55 minuten of tot de cake gaar is.
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, haal het dan uit de oven. Laat de cake 10-15 minuten afkoelen voordat je hem op een groot bord of serveerschaal stort.
  • De cake zal smeuïg zijn! Serveer warm of op kamertemperatuur met een dot slagroom of ijs.