Ik ben gek op steamed buns, maar had ze nog nooit zelf gemaakt. Shame on you Hanneke! Hoog tijd dat ik ze toch maar eens zelf ga bereiden. Het is het recept van Jamie Oliver en ik moet zeggen dat het helemaal niet moeilijk is. Het vergt alleen een beetje tijd, maar dan heb je ook wat. Ik heb de steamed buns met pulled kip geserveerd en man o man, wat was dat lekker.
Een lekker zacht broodje met een pittige, knapperige vulling met wat zoetzuur en een pittig sausje erbij, wie wil dat nou niet?
Steamed buns
Steamed buns zijn gestoomde broodjes. Ze worden ook wel baozi of bao genoemd. De bao kennen wij van de bapoa broodjes. Dit zijn gevulde gestoomde broodjes.
Je kunt deze broodjes kant en klaar kopen in een toko, deze warm je op in een stoommand. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Leuk om te doen en hartstikke lekker.
Check de foto gallery hoe ik de broodjes gemaakt heb.
Vul de broodjes met pulled kip of andere heerlijkheden zoals deze Buikspek met miso karamelsaus, pulled pork of garnalen. Natuurlijk kan je het ook vegetarisch houden en ze vullen met knapperige groentes en/of Tempeh. Lekker met zelfgemaakt zoetzuur erbij.
In China zijn de steamed buns erg populair en worden zelfs gegeten bij het ontbijt. Of als snack voor onderweg.
Spice it up!
Erbij heb ik een Chilibonensaus**, oftewel “Toban Djan” geserveerd. Dit is een Sichuan stijl pasta met de sterke en zoute smaak van pepers, soja- en tuinbonenpasta’s. Een essentieel ingrediënt in de Oosterse keuken en een geweldige smaakmaker in een roerbakgerecht. Je vind deze pasta in de supermarkt. Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan sambal of Sriracha. Deze twee zijn ook lekker spicy.
Pulled kip*
Ik heb de pulled kip zelf gemaakt, hoe je dit kunt bereiden kan je hier vinden.
Maar van mij mag je ook pulled kip of pork uit de winkel gebruiken als je geen zin hebt om dit zelf te maken.
Recept Steamed buns met pulled kip:
Ingrediënten
- 300 gr pulled kip*
- sesamolie
- 1 pakje (200 gr) kokosmelk
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- rode ui
- limoensap
- wortel julienne
- 15 gr verse koriander
- 1 potje chilibonensaus**
Instructies
- Bereid de pulled kip* volgens het recept.
- Snijd de rode ui in dunne ringen en doe dit in een jampotje samen met de limoensap.
- Broodjes: knip allereerst vierkantjes van 10x10 centimeter van een vel bakpapier.
- Vet de velletjes in met een klein beetje sesamolie.
- Doe de kokosmelk in een kom, voeg daar het zelfrijzend bakmeel en zout bij.
- Meng dit eerst met een vork door elkaar en later met je handen.
- Kneed net zolang tot je een zacht en soepel deeg hebt (je kunt dit ook in je keukenmachine doen).
- Bestrooi je aanrecht met bloem en rol het deeg op tot een worst. Snijd hiervan zes stukken en rol ze op tot een bal. Rol elke bal dan uit tot een ovaal van ongeveer 12 centimeter lang.
- Vouw ze dan dubbel en leg ze op een ingevet velletje bakpapier. Leg de pakketjes in een stoommandje.
- Doe ongeveer 300 ml in een pan of wok waarop het stoommandje past en breng dit aan de kook. Zet dan het afgesloten stoommandje op de pan en laat de broodjes ongeveer 8-10 minuten stomen tot ze mooi opgebold en gaar zijn.
- Haal de pulled kip uit de oven en trek dit met twee vorken uit elkaar. Haal de gestoomde broodjes uit het mandje, vouw of snijd ze op en vul ze met pulled kip.
- Garneer met de wortelreepjes, uiringen en korianderblaadjes en serveer de chilisaus er apart bij.