Deze steak in rum marinade met mangosalsa, heeft een tropische smaak en de marinade zorgt ervoor dat het vlees lekker mals wordt. De smaken van rum, ananas en gember proef je echt in het vlees. Serveer het met een lekkere tropische mangosalsa en zelfgemaakte cassave chips en het Caribische feest kan beginnen!
Flat iron steak*
Wij houden wel van een stukje bijzonder vlees en dat is de flat iron steak. Je zult het waarschijnlijk niet in de supermarkt vinden en wellicht verkoopt jouw slager het ook niet. Deze steak bestel je online of bij een echte vakslager. Wat is flat iron steak? Nou geloof het of niet, het is een steak gesneden van de sukade. Dat ken jij als draadjesvlees, maar als het op een andere manier (in de lengte) gesneden wordt langs de dikke zeen die in het midden van de sukade zit, dan krijg je een heerlijke platte lange steak.
Deze steak moet je echt rare (rood) bakken! Als je niet van rood vlees houdt, koop dit vlees dan niet. Je kunt deze steak in de (grill)pan of op de barbecue bereiden.
Marinade
Deze heerlijke marinade tovert een steak om in een mals stukje vlees. Dit komt door de ananas erin. De enzym bromelaïne in de ananas ontbindt namelijk de eiwitten het bindweefsel. Dit geldt echter wel voor versgeperst ananassap of verse ananas in de blender fijn gemalen.
Salsa
En om de tropische smaken te versterken, serveren wij er nog een lekkere mangosalsa bij. Maak de salsa zo pittig als je zelf wilt door meer of minder rode peper toe te voegen. Verwijder in ieder geval de zaadjes en zaadlijsten, hierdoor is de peper al een stuk minder pittig.
Cassave chips
Wij hebben er ook nog een cassave chips bij gemaakt. Frieten van cassave is er ook erg lekker bij trouwens. Voor de cassave chips heb je een hele lange of 2 verse cassave nodig en olie om te frituren en wat zout.
Verhit de olie alvast tot 180°C en schil de cassave met een stevige dunschiller. Snijd met een mandoline of dunschiller de cassave in dunne plakjes. Frituur de plakjes (in porties) in de hete olie in ongeveer een minuut. Schep ze uit de olie en bestrooi met wat zout.
Recept Steak in rum marinade met mangosalsa:
Ingrediënten
- 125 ml vers ananassap
- 80 ml rum
- 60 ml sojasaus
- 2 lente-uien
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 el gember (geraspt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- ½ tl chilivlokken
- ½ tl zout
- 1 steak* (800 gr)
- olijfolie
- 2 rijpe mango’s
- 4 tomaten
- 2 lente-uien
- 1 rode peper
- 1 bosje koriander
- ½ limoen
- zout
Instructies
- Steak: maak eerst de marinade door alle ingrediënten (zonder zout) hiervoor te mengen in een grote zipper zak. Doe de steak erbij en laat dit ongeveer 6 uur marineren.
- Mangosalsa: snijd de mango en tomaten in kleine blokjes. Snijd de lente-uien en rode peper in dunne ringen en hak de korianderblaadjes grof.
- Meng dit met elkaar in een kom en breng op smaak met limoensap en zout.
- Haal de steak een uur voor het grillen uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Haal de steak dan uit de marinade en dep deze goed droog met keukenpapier.
- Zet de (grill)pan op hoog vuur en laat deze goed heet worden. Smeer de steak aan beide kanten in met een beetje olie en bestrooi met zout.
- Leg dan de steak in de pan en bak deze aan beide kanten 2-4 minuten goudbruin tot je een kerntemperatuur van 52°C bereikt hebt. Gebruik hiervoor een vleesthermometer.
- Als de steak de juiste temperatuur bereikt heeft, haal je het uit de pan en laat je het vlees voor 3 tot 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd de steak dan in dunne plakken en serveer het met de mangosalsa.