Wij hebben een coladrinker in de familie, daarom heb ik dit altijd in huis. Maar nu bleef er wat cola over. En dan ben ik zo’n muts dat ik dit niet wil weggooien. Ik had al eens lekkere Cola kipkluifjes gemaakt, maar nu wilde ik iets anders bereiden. Het zijn deze te lekkere speklapjes in pittige colasaus geworden. Manlief heeft de schaal leeg gelikt, zo lekker vond hij de saus.
Varkensvlees
In mijn blog Verschillende soorten varkensvlees lees je alles over varkensvlees. Het eten van varkensvlees staat de laatste tijd onder druk, vanwege de slachthuis schandalen. En dat is verschrikkelijk natuurlijk. Maar als jij biologisch varkensvlees koopt of vlees van een vertrouwde slager, dan kan je af en toe best wel een stukje varkensvlees eten.
Als wij varkensvlees eten, bestel ik dit meestal bij Beef&Steak.
Ik heb daar nu de Livar speklapjes besteld, dan weet ik zeker dat ik goed vlees besteld heb. De Livar varkens komen uit Limburg. Het is prachtig vlees wat duurzaam en (h)eerlijk is. Het verschil in smaak en kwaliteit ten opzichte van speklapjes uit de supermarkt is ontzettend groot. Probeer het eens!
Pittige saus
De saus kan je zo pittig maken als je zelf wilt. Ik heb voor de saus de chili knoflooksaus van Lee Kum Kee gebruikt. De saus is lekker spicy en met behoorlijk veel knoflook erin. Als jij niet van te pittig eten houdt, begin je met een theelepel in plaats van een eetlepel van deze saus toe te voegen. Je kunt er altijd nog meer pit aan toevoegen.
Ik heb de saus bij AH gekocht, maar je kunt het ook online bestellen. Mocht je deze saus niet kunnen vinden, gebruik dan twee teentjes knoflook en een lepeltje sambal hiervoor in de plaats.
Erbij:
Dit gerecht is lekker met gekookte rijst of noedels. En als groente zou ik roergebakken groenten, peultjes, sugar snaps of paksoi erbij serveren.
Tip:
Het lijkt misschien vreemd, maar je kookt het vlees eerst voordat je het bakken gaat. Dit kan je eventueel de dag ervoor al doen, dan ben je op de avond zelf super snel klaar met het bakken van dit vlees.
Recept Speklapjes in pittige colasaus:
Ingrediënten
- 600 gr speklapjes
- 1 tl zout
- 1 el zonnebloemolie
- 2 lente-uien
- 4 takken koriander
- 200 ml cola
- 1 blikje tomatenpuree
- 4 el sojasaus
- 1 el chili knoflooksaus
- 1 tl Dijonmosterd
- 1 el honing
Instructies
- Snijd elk speklapje in vier stukken en leg dit in een pan. Voeg zout en kokend water toe en laat het ongeveer 45 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.
- Haal het vlees dan uit het water en dep het droog met keukenpapier.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus met elkaar.
- Verhit een hapjespan met de olie en bak hierin het vlees aan beide kanten goudbruin en krokant.
- Voeg nu de saus toe en laat dit een paar minuten inkoken tot de saus lekker dik geworden is.
- Garneer het vlees met korianderblaadjes.