Misschien heb je wel eens op wintersport in Oostenrijk Käsespätzle mit Speck, Sahne und Zwiebeln gegeten. Een heerlijk maar oh zo machtig soort Oostenrijks pastagerecht. Deze spätzle met uien, spek en kaassaus is mijn variatie op dit gerecht. Een caloriebommetje, maar wel heerlijke kost op een koude dag. Dit gerecht lijkt een beetje op de Italiaanse Spaghetti Carbonara, dus als je dat lekker vindt dan kan je deze spätzle vast ook wel waarderen.
Spätzle
Spätzle is een soort pasta gemaakt van bloem en eieren. Het wordt veel gegeten in Duitssprekende landen, Hongarije en Slovenië. Het wordt al eeuwenlang gemaakt in deze landen. Waar het vroeger arme mensen voedsel was, is het tegenwoordig een culinaire specialiteit. Het wordt meestal als bijgerecht bij vlees gegeten of in de soep gebruikt.
Het wordt gemaakt door het deeg door een grove zeef te halen, waardoor er sliertjes ontstaan. Dit valt dan rechtstreeks in een pan met water, waarin het gekookt wordt.
Je kunt dit wel in de meeste grote supermarkten vinden. Het heeft op zich weinig smaak, je moet het wel op smaak brengen met een sausje, spekjes, geraspte kaas of zoals ik gedaan heb in dit gerecht.
En als je dan toch een grote zak spätzle gekocht hebt, probeer dan ook eens deze Kipschnitzel met spätzle en paddenstoeltjes.
Tiroler gerechten
Bij jij ook zo gek op Tiroler gerechten? Die stevige kost die wij tijdens de wintersportvakantie nuttigen. Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je, zoals deze Zwitserse Geschnetzeltes met Spätzle gemaakt van schnitzel of een heerlijke kaas Raclette en natuurlijk als nagerecht de Kaiserschmarrn met dronken rozijnen. Stuk voor stuk heerlijke gerechten die jij zelf ook thuis kunt maken.
Tips:
Als je geen spätzle kunt vinden, kan je dit vervangen door bijvoorbeeld macaroni of een hele dunne spaghetti (spaghettini).
Serveer het met een lekkere groene salade.
Recept Spätzle met uien, spek en kaassaus:
Ingrediënten
- 500 gr spätzle
- 2 grote uien
- 125 gr spekreepjes
- 2 el olijfolie
- 100 gr geraspte oude kaas
- 100 gr geraspte Gruyère
- 200 ml room
- peper en zout
- 4 takken peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Kook de spätzle in water met zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in ongeveer 10-12 minuten. Laat dan uitlekken in een vergiet.
- Snijd de uien in dunne ringen. Bak ondertussen de spekjes krokant in de olijfolie. Voeg dan de uien toe en bak deze mee.
- Doe nu de gekookte spätzle in de pan met de spekjes en uien en meng dit door elkaar.
- Doe de geraspte kaas erbij (houd wat achter voor de gratin) en meng dit erdoor.
- Giet nu de room erbij en roer dit door het geheel. Breng op smaak met lekker veel peper en een beetje zout (indien nodig).
- Schep het in een ovenschaal en bestrooi het met de overgebleven geraspte kaas. Zet de schaal ongeveer 15 minuten in de oven tot het gerecht mooi goudbruin is.
- Haal de schaal uit de oven en bestrooi met gehakte peterselie. Zet de schaal op tafel en aanvallen maar.
6 reacties
Erg lekker en goed te eten.. smakelijk makkelijk snel
Hallo Sharda, dankjewel leuk om te horen. Gr. Hanneke
Ik was er wel even mee bezig maar eenmaal klaar was het smullen!
Voor herhaling vatbaar. Ik gebruikte de spätzle van de Lidl.
Hoi Maarten, super leuk om te horen. Dankjewel, Hanneke
Eindelijk het ultieme spätzle recept gevonden. Vele geprobeerd, maar nooit 100% van de smaak en structuur gevonden. Ik waan mij weer in een Duits Gasthof!!
Goedemorgen Wil, dankjewel! Leuk om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft.
Groetjes, Hanneke