Spaghetti alla puttanesca

Een pittige pasta die snel en makkelijk klaar te maken is. Deze spaghetti alla puttanesca heeft heel veel smaak door de ansjovis, chilivlokken, kappertjes en olijven. Deze klassieke Zuid-Italiaanse spaghetti moet je eens geprobeerd hebben. Er bestaan heel veel varianten op dit recept en dit is de mijne. Ik heb in plaats van een tomatensaus te maken, heb ik de tomaatjes heel gelaten en deze gebakken in de pan. Als je de spaghetti eet, dan knappen de tomaatjes zo heerlijk open in je mond.

Spaghetti alla puttanesca

 

Spaghetti alla puttanesca

 

De naam van deze pasta is heel bijzonder. Het Italiaanse woord ‘putta’ betekent prostituee. Er bestaan verschillende verhalen over waar die naam vandaan komt. De oorsprong van het gerecht zou in de hoerenbuurt van Rome zijn. Daar is deze makkelijk te maken pasta met slechts een paar ingrediënten ontstaan, maar hoe of wat blijft een vraagteken.
Maakt mij niet uit, het is gewoon een heerlijk pastagerecht.

 

Veel Italiaanse sauzen worden gemaakt van ui, knoflook en tomaten. Door de toevoeging van ansjovis, chilivlokken, kappertjes en olijven krijgt de saus heel veel smaak. Ik heb de pasta nog bestrooid met basilicum omdat ik toevallig nog in huis had. Maar je kunt ook peterselie of verse oregano gebruiken. Het belangrijkste voor zo’n simpel gerecht is dat je goede ingrediënten gebruikt. Lekkere rijpe tomaatjes bijvoorbeeld en goede zwarte (Kalamata) olijven.

 

Volgens mij is het originele recept met spaghetti, maar je kunt ook een ander soort pasta gebruiken zoals bijvoorbeeld penne, pappardelle, etc.

 

En ik heb ook nog een Puttanesca gemaakt met courgetti, namelijk eentje met Puttanesca saus en tonijn. Dit is een mooi koolhydraatarm alternatief voor de pasta.
De courgette is een beetje flauw van zichzelf maar doet het goed met het pittige en zoute van de Puttanesca saus. Voor dit gerecht heb je geen peper en zout nodig, de saus heeft smaak genoeg.
Je kunt de courgetti maken met een spiraalsnijder. Heb je die niet, maak dan met een dunschiller lange dunne plakken (pappardelle) van de courgettes.

 

Tips:

Als je de ansjovis weglaat, heb je een heerlijke vegetarische pasta.

Dit recept is ook lekker als je er nog mosselen aan toevoegt.

Spaghetti alla puttanesca

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Spaghetti alla puttanesca:

Spaghetti alla puttanesca. Een klassiek spaghetti gerecht uit de Zuid-Italiaanse keuken. Simpel en snel te maken, maar wel met heel veel smaak!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd, Pasta's
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 12 ansjovisfilets
  • 400 gr cherrytomaatjes
  • 1 el kappertjes
  • ½ tl chilivlokken
  • 12 zwarte olijven
  • 250 gr spaghetti
  • 1 bosje basilicum
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Snijd de rode ui in dunne halve ringen, snijd de knoflook in dunne plakjes. Hak de ansjovis fijn en snijd de grotere tomaatjes doormidden.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak in een grote pan in een scheut olijfolie de rode ui op middelhoog vuur in ongeveer 3-4 minuten.
  • Voeg dan de knoflook, ansjovis en chilivlokken toe en bak dit even mee. Dan gaan de tomaatjes, kappertjes en olijven erbij en bak je dit tot de tomaatjes zacht worden.
  • Giet de pasta af, houd wat pastawater achter en doe de spaghetti dan bij de pan met tomaatjes. Voeg een beetje kookvocht toe en meng alles voorzichtig door elkaar.
  • Schep de spaghetti op de borden en bestrooi met basilicumblaadjes. Schaaf of rasp de Parmezaanse kaas erover.
  • Buon appetito!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating