Spaanse Rode Rijst met Chorizo

Dit gerecht lijkt een beetje op risotto en Paella. Maar we noemen het geen risotto, anders krijgen we de Italiaanse smaakpolitie achter ons aan. Deze Spaanse rode rijst met chorizo
is gewoon een heerlijk éénpansgerecht gemaakt van risottorijst. Ideaal voor een doordeweekse dag.

Behalve de chorizo, kan je ook salami of hamblokjes gebruiken of het gerecht aanvullen met zeevruchten en/of vis. dan ga je wel richting Paella. De chorizo geeft wel echt de smaak aan deze Spaanse rode rijst. Chorizo is een pittige Spaanse worst gemaakt van varkensvlees en een spicy paprikapoeder. Die paprikapoeder geeft de kleur en de typische smaak aan deze worst. De andere bestanddelen zijn o.a. knoflook, komijn en oregano. De worst wordt in ons land vooral gedroogd verkocht, maar er bestaat ook verse chorizo. Als je deze worst gebruikt in een gerecht, krijgt dit een specifieke smaak.
Als je de chorizo bakt in een pan (zonder olie), krijg je een rode olie in de pan waar je dan weer de rest van de ingrediënten in kunt bakken.

Chorizo in gerechten

Wij zijn gek op chorizo en ik gebruik het dan ook regelmatig in de keuken. Zo kan je diverse gerechten met deze kruidige worst vinden op de site. Wat dacht je bijvoorbeeld van Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus als stevig ontbijt of deze Jambalaya gemaakt van verse chorizo als avondmaal?

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Spaanse rode rijst met chorizo:

Spaanse rode rijst met chorizo. Heerlijk eenpansgerecht met lekker veel smaak en pit. De chorizo in dit gerecht maakt het helemaal Spaans.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr chorizo
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode paprika's
  • 300 gr risottorijst
  • 1 glas witte wijn
  • ± 600 ml hete kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 tl verse rozemarijn
  • een paar draadjes saffraan
  • olijfolie
  • peper en zout, naar smaak

Erbij

  • 1 handvol gerookte amandelen
  • verse oregano
  • geroosterde tomaatjes

Instructies
 

  • Snijd de chorizo in kleine blokjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika's in kleine blokjes. Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Bak in een hapjespan of wok de chorizostukjes even aan (zonder olie), daarna voeg je de ui, knoflook en paprika toe en bak je een paar minuutjes dit op middelhoog vuur.
  • Doe hierbij de risottorijst, rozemarijn, saffraan, zout en peper en bak heel even mee.
  • Schenk dan de witte wijn erbij en laat dit verdampen.
  • Giet de bouillon erbij en laat ongeveer 20 minuten heel zachtjes koken tot de rijst gaar is en bijna droog gekookt is. Als het te droog lijkt, giet dan nog wat bouillon erbij.
  • Serveer het gerecht eventueel met geroosterde tomaatjes, gehakte gerookte amandelen en wat verse kruiden erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating