Dit zijn gemakkelijk te maken, heerlijk geruststellende en verrukkelijke Spaanse gehaktballetjes, oftewel Albondigas in tomatensaus. Of je ze nu serveert als tapas of als hoofdgerecht, ze zijn altijd een succes. Combineer ze bijvoorbeeld met rijst, pasta, of lekker brood. Wat deze gehaktballetjes bijzonder maakt, is vooral het gebruik van specerijen in de zelfgemaakte tomatensaus.
Maar waarom vind ik dit recept zo lekker? Het geheim zit namelijk in de perfecte balans van smaken, versterkt door de combinatie van verse kruiden en specerijen. Bovendien brengt de geur van de tomatensaus je meteen in gedachten naar een gezellige tapasbar in Spanje.
Tapas: meer dan kleine hapjes
Albondigas worden in Spanje vaak geserveerd als onderdeel van een tapasmenu. Tapas zijn kleine hapjes die een belangrijk onderdeel vormen van de Spaanse eetcultuur. Ze worden vaak gecombineerd met een drankje, wat zorgt voor een informele en gezellige sfeer.
Wist je trouwens dat tapas in sommige Spaanse regio’s zelfs gratis zijn bij een drankje? Hierdoor kun je genieten van een avondje uit waarbij je bar na bar bezoekt en verschillende gerechten proeft. Kortom, tapas eten is een ervaring op zich!
Soorten tapas
Een tapa (het enkelvoud van tapas) is geen vastomlijnd gerecht. Het kan van alles zijn, zolang de portie maar klein is. Enkele van de meest geliefde tapas zijn:
- Spaanse tortilla: een omelet met aardappelen.
- Patatas bravas: aardappelen met een pittige saus.
- Gefrituurde calamares: heerlijk knapperige inktvisringen.
- Chorizo, ham of kaas: geserveerd op dun gesneden brood.
- Aioli: een romige knoflooksaus, perfect om brood in te dippen.
Veel tapasgerechten zijn eenvoudig te maken, zolang je de juiste ingrediënten in huis hebt. Benieuwd naar meer inspiratie? In deze blog ontdek je nog veel meer heerlijke recepten.
Tips voor perfecte Spaanse gehaktballetjes
- Vleesvariatie: Gebruik lamsgehakt voor een authentieke twist, of kies een mix van runder- en varkensgehakt.
- Specerijen: Voeg zoete (dulce) gerookte paprika toe voor een milde smaak, of ga voor pittige (picante) als je van een beetje spice houdt.
- Presentatie: Serveer de gehaktballetjes als tapas in een schaaltje met knapperig, vers brood. Voor een hoofdgerecht kun je rijst of pasta gebruiken als begeleider.
De wereld rond met gehaktballetjes
Gehaktballetjes zijn veelzijdig en smaken overal anders. Van Italiaanse flair tot Aziatische kruiden: er is altijd een gerecht dat bij je past.
Begin in Italië met gehaktballetjes met mozzarella en zongedroogde tomaatjes of probeer de frisse pesto gehaktballetjes.
Voor wie van pittig houdt: kies de piri piri gehaktballetjes met broccolirijst of klassieke pittige gehaktballetjes.
Zin in comfort food? Ga voor pastinaakstamppot met gehaktballetjes in zoetzuur of de Zweedse klassieker: Zweedse gehaktballetjes.
Ook vegetarisch genieten kan! Probeer de Aziatische vegetarische gehaktballetjes of de exotische Maleisische curryballetjes met pilafrijst.
Welke is jouw favoriet? Ontdek het nu
Recept Spaanse gehaktballetjes albondigas:
Ingrediënten
- 2 sneetjes witbrood, zonder korst
- 3 el melk
- 600 gr lamsgehakt
- 125 gr Serrano ham
- 2 tenen knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 3 el platte peterselie
- peper en zout
- olijfolie
- 2 uien
- 3 grote tenen knoflook
- 1 tl chilivlokken
- 200 ml sherry
- 2 blikken (van 400 gr) tomatenblokjes
- 200 ml kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
Instructies
- Hak de Serrano ham fijn, raspte de knoflook en hak de peterselie fijn.
- Saus: snipper de uien en rasp de knoflook.
- Albondigas: laat het brood 5 minuten weken in de melk, haal het eruit en knijp de melk uit het brood.
- Doe het brood met het gehakt, de ham, knoflook, kruiden, peterselie en peper en zout in een grote kom en kneed tot alles goed gemengd is.
- Draai van het gehakt ongeveer 30 balletjes. Verhit olie in een grote koekenpan en bak de balletjes in porties bruin. Voeg indien nodig extra olie toe.
- Saus: Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Bak dan de knoflook 1 minuut mee.
- Voeg de chilivlokken toe aan het uienmengsel en bak even mee. Doe de sherry, tomatenblokjes, bouillon en laurierblaadjes erbij en laat 30 minuten zachtjes inkoken.
- Breng de saus eventueel nog op smaak met zout en peper.
- Voeg de gehaktballetjes toe bij de tomatensaus en laat 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Haal voor het serveren de laurierblaadjes eruit.