Ga terug
–+ servings
Spaanse gehaktballetjes, albondigas is een echt Spaans gerecht welke je op elke tapas menukaart zult vinden. Makkelijk zelf te maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 3 el melk
  • 600 gr lamsgehakt
  • 125 gr Serrano ham
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 3 el platte peterselie
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 3 grote tenen knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • 200 ml sherry
  • 2 blikken (van 400 gr) tomatenblokjes
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout

Instructies
 

  • Hak de Serrano ham fijn, raspte de knoflook en hak de peterselie fijn.
  • Saus: snipper de uien en rasp de knoflook.
  • Albondigas: laat het brood 5 minuten weken in de melk, haal het eruit en knijp de melk uit het brood.
  • Doe het brood met het gehakt, de ham, knoflook, kruiden, peterselie en peper en zout in een grote kom en kneed tot alles goed gemengd is.
  • Draai van het gehakt ongeveer 30 balletjes. Verhit olie in een grote koekenpan en bak de balletjes in porties bruin. Voeg indien nodig extra olie toe.
  • Saus: Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Bak dan de knoflook 1 minuut mee.
  • Voeg de chilivlokken toe aan het uienmengsel en bak even mee. Doe de sherry, tomatenblokjes, bouillon en laurierblaadjes erbij en laat 30 minuten zachtjes inkoken.
  • Breng de saus eventueel nog op smaak met zout en peper.
  • Voeg de gehaktballetjes toe bij de tomatensaus en laat 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Haal voor het serveren de laurierblaadjes eruit.