Spaanse gehaktballetjes, albondigas is een echt Spaans gerecht welke je op elke tapas menukaart zult vinden. Makkelijk zelf te maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Spaans
- 2 sneetjes witbrood, zonder korst
- 3 el melk
- 600 gr lamsgehakt
- 125 gr Serrano ham
- 2 tenen knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 3 el platte peterselie
- peper en zout
- olijfolie
- 2 uien
- 3 grote tenen knoflook
- 1 tl chilivlokken
- 200 ml sherry
- 2 blikken (van 400 gr) tomatenblokjes
- 200 ml kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
Hak de Serrano ham fijn, raspte de knoflook en hak de peterselie fijn.
Saus: snipper de uien en rasp de knoflook.
Albondigas: laat het brood 5 minuten weken in de melk, haal het eruit en knijp de melk uit het brood.
Doe het brood met het gehakt, de ham, knoflook, kruiden, peterselie en peper en zout in een grote kom en kneed tot alles goed gemengd is.
Draai van het gehakt ongeveer 30 balletjes. Verhit olie in een grote koekenpan en bak de balletjes in porties bruin. Voeg indien nodig extra olie toe.
Saus: Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Bak dan de knoflook 1 minuut mee.
Voeg de chilivlokken toe aan het uienmengsel en bak even mee. Doe de sherry, tomatenblokjes, bouillon en laurierblaadjes erbij en laat 30 minuten zachtjes inkoken.
Breng de saus eventueel nog op smaak met zout en peper.
Voeg de gehaktballetjes toe bij de tomatensaus en laat 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Haal voor het serveren de laurierblaadjes eruit.