Smoor daging oftewel rundvlees gesmoord in ketjap is een authentiek Indonesisch stoofgerecht. Als vlees lang zo moet stoven, maak ik altijd extra. Hiermee kan je veel monden vullen of je hebt de volgende dag ook nog een smakelijk avondmaaltje. Eigenlijk is het de volgende dag nog lekkerder omdat de smaken van de kruiden er goed ingetrokken zijn. Je kunt ook een portie invriezen, zodat je op een later tijdstip als je geen zin of tijd hebt om te koken, nog zo’n lekkere maaltijd in je vriezer hebt.
Serveer witte (Pandan) rijst bij dit gerecht, Sajoer boontjes en/of zelfgemaakte Atjar.
Smoor daging. Smoor daging oftewel rundvlees gesmoord in ketjap is een authentiek Indonesisch stoofgerecht. Serveer het met sajoer boontjes.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 3 uur uur
Totale tijd 3 uur uur 15 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Indonesisch
Porties 6 personen
Ingredients
- 1,5 kg riblappen
- zonnebloemolie
- 4 uien
- 6 tenen knoflook
- 3 rode pepers
- 2 el ketoembar el (gemalen koriander)
- 2 tl djinten (gemalen komijn)
- 2 tl nootmuskaat
- 2 tl kruidnagels
- 2 tomaten, ontveld
- 8 el ketjap manis (zoet)
- 2 el ketjap asin (zout)
- 2 el tamarindepasta
- 300 ml runderbouillon
Instructions
- Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm. Verhit een scheutje olie in een grote wok of braadpan en roerbak het vlees op hoog vuur tot het mooi bruin is. Bak het eventueel in porties, zodat je het vlees goed kunt aanbakken. Neem het vlees uit de pan.
- Verwijder de schil van de uien en knoflook en snijd dit fijn.
- Verwijder het steeltje en eventueel de zaadlijsten en snijd het in dunne ringen.
- Bak in een scheutje olie de ui, knoflook en rode peper op laag vuur. Roer de kruiden door het uimengsel en bak kort mee. Doe het vlees nu weer in de pan bij het uimengsel.
- Snijd de tomaten in stukjes en doe dit bij het vlees samen met twee soorten ketjap, tamarindepasta en bouillon Breng het geheel aan de kook en laat het vlees met de deksel op de pan op laag vuur ongeveer 2-3 uur stoven.
- Als het vlees gaar is, proef of er eventueel nog wat zout en/of ketjap bij moet.
- Serveer met witte rijst en sajoer boontjes.