Na de feestdagen is het altijd kliekjesdag of dagen. Ik gooi het liefst niets weg en dat hoeft ook niet, want van voedselrestjes kan je nog heel veel lekkers maken. Zo ook deze slaschuitjes met kalkoen en tahinsaus gemaakt van overgebleven gebraden kalkoen. Natuurlijk kan je ze ook maken met overgebleven kip, andere vleessoorten of vis. Lekker als lunch of zelfs als avondmaaltijd de volgende dag. Lichte kost na al het vele eten van de afgelopen dagen.
Slaschuitjes
Slawraps of slaschuitjes zijn niets meer dan slablaadjes gevuld met een salade of iets anders.
Ik heb er al een paar op de site staan, zoals deze Caesar slaschuitjes met kip, Vegetarische slawraps met tempeh en deze Slawraps met pulled kip, barbecuesaus en rauwkost.
Deze slaschuitjes heb ik nu gevuld met restantjes kalkoen in blokjes gesneden, een wortel die ik geraspt heb en 4 gekleurde snackpaprika’s die ik van een lekkere borrelplank overgehouden had. Daarnaast nog voor een frisse smaak stukjes appel en sinaasappel toegevoegd, die liggen altijd wel in de fruitmand en voor de pit een paar fijngesneden lente-uien eraan toegevoegd. En de slawraps zijn blaadjes ijsbergsla die ook nog in de koelkast lag.
Ook had ik ook nog diverse soorten verse kruiden in de groentelade liggen. Je kunt hiervan natuurlijk een lekkere pesto maken of een kruidensaus gemaakt van yoghurt en/of mayonaise. Maar deze groene tahinsaus doet het ook goed bij de salade.
No-waste
Zo zie je maar dat je na de feestdagen nog lekkere gerechtjes kunt maken van de restjes eten. Heb jij ook nog kalkoen over? In mijn blog: Heerlijke recepten met kalkoenrestjes, vind je nog meer recepten voor gebraden kalkoenvlees.
Tips:
Mocht je niet van basilicum of koriander houden, maak de saus dan van andere zachte groene kruiden zoals peterselie, bieslook, dille of munt.
Behalve ijsbergsla, zijn (baby) Romaine slablaadjes, de binnenste blaadjes van kropsla of witlof ook heel geschikt om te gebruiken als slaschuitjes.
Recept Slaschuitjes met kalkoen en tahinsaus:
Ingrediënten
- 300 gr gegaard kalkoenvlees
- 1 wortel
- 4 snackpaprika’s
- 1 appel
- 2 lente-uien
- 1 sinaasappel
- 1 ijsbergsla
- 10 gr basilicum
- 10 gr koriander
- 1 knoflookteentje
- 40 ml tahin (sesampasta)
- 40 ml water
- 2 el citroensap
- peper en zout
Instructies
- Saus: Doe de groene kruiden en knoflook in een keukenmachine en hak dit fijn. Voeg dan de tahin, water en citroensap erbij en mix tot een gladde saus.
- Als de saus te dik lijkt doe er dan wat water bij om dunner te maken. Breng op smaak met peper en zout.
- Salade: Snijd het vlees in stukjes, rasp de wortel, snijd de paprikaatjes en appel in blokjes. Snijd de lente-uien in dunne ringen.
- Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappels af. Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af.
- Snijd dan de partjes uit de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes (vang het sap op en gebruik dit ook voor de saus).
- Meng nu alle ingrediënten voor de salade door elkaar.
- Wikkel voorzichtig de blaadjes van de ijsbergsla. Leg ze op een bord of schaal en lepel de salade erin. Serveer de saus apart.
2 reacties
Wat goed dat je nog een lekkere maaltijd kunt maken met de restjes die je over hebt. Het recept ziet er heerlijk uit. Kalkoen zie je niet zo vaak meer terug in recepten van nu maar ik vind het overheerlijk
Dankjewel, ja ik hou er niet van om eten weg te gooien. En op deze manier kan je weer iets lekkers maken van een restje kalkoen. Gr. Hanneke