Een klassieker uit de Britse keuken. Oorspronkelijk werd het met restjes vlees en aardappel gemaakt. Ik heb er mijn twist aan gegeven door zoete aardappelen in de puree te gebruiken. Mijn Shepherd’s Pie met zoete aardappelpuree heb ik wel traditioneel met lamsgehakt gemaakt, maar je kunt ook rundergehakt gebruiken (dan heet het gerecht Cottage Pie). Het bereiden neemt aardig wat tijd in beslag, maar dan heb je ook een ovenschotel voor veel personen. Of je geniet er twee keer van.
Ik heb een ovenschaal van 22 x 30 cm gebruikt voor dit gerecht.
Engels toetje na?
En als je nog trek hebt in een Engels toetje, dan heb ik een recept voor deze heerlijke Eton Mess met rode bessen voor je.
Shepherd’s Pie met zoete aardappelpuree. Een echte en lekkere klassieker uit de Engelse keuken is deze Shepherd’s Pie met zoete aardappelpuree.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Engels
Porties 6 personen
Ingrediënten
Puree
- 500 gr lichtkruimige aardappelen
- 2 grote zoete aardappelen
- 60 ml room
- 100 gr cheddar kaas, geraspt
- 40 gr roomboter
- 4 takjes tijm
Gehaktvulling
- olijfolie
- 600 gr lamsgehakt
- 1 grote ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook
- 3 winterpenen, in kleine blokjes
- 3 bleekselderijstelen, in blokjes
- 1 glas rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el mosterd
- 1 el worcestersaus
- 5 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200˚C.
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken, de zoete aardappelen in iets grotere stukken dan de kruimige aardappel.
- Doe ze in een pan met ruim gezouten water en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
- Voor de vulling bak je in een grote hete pan in een scheutje olijfolie het gehakt rul. Bak tot het vlees mooi bruin is. Giet het gehakt dan af in een vergiet.
- Bak in dezelfde pan de uien met een halve theelepel zout glazig in een scheutje olijfolie, voeg de knoflook, wortel- en selderijblokjes toe en bak ongeveer 10 minuten. Doe dan het gehakt erbij en meng alles door elkaar.
- Giet het glas wijn erbij en laat dit ongeveer 5 minuten sudderen. Doe dan de tomatenblokjes, mosterd, worcestersaus, tijm, laurierblaadjes en peper toe en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten zacht geworden zijn en de saus is ingedikt.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een pureestamper. Meng de room en geraspte kaas door de aardappel en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Schep het vleesmengsel in de ovenschaal en bedek met de puree. Verdeel een paar hele kleine klontjes boter op de puree en strooi er wat tijmblaadjes over.
- Zet de schaal in de oven en bak 30 minuten tot de aardappelpuree mooi goudbruin is.
- Serveer direct. Zet de schaal gezellig op tafel.