Salade van Pastinaak, Linzen en Blauwe kaas

Het einde van de zomer hoeft niet het einde van de salades te betekenen. De pastinaak is van nature zoet, een eigenschap die door het roosteren wordt benadrukt. De linzen voegen een neutraal eiwitelement toe. Als je dit nog eens probeert, zouden kikkererwten of andere peulvruchten ook goed werken. Het geheel wordt opgetild door een lekkere dressing en de zoute, hartige smaak van de blauwe kaas. Dus maak deze heerlijke salade van pastinaak, linzen en blauwe kaas snel.
Je kunt het ook gebruiken om je restjes groenten te verwerken, gebruik een mix van geroosterde wortels, als je dat liever hebt.

Salade

Salades op basis van bonen, linzen en granen zijn altijd een goed idee. Vooral salades die een combinatie van gekookte en rauwe ingrediënten gebruiken om hun voedingswaarde, kleur en textuur te verbeteren. Probeer deze salade niet koud in de koelkast te serveren. Het is het lekkerst op kamertemperatuur of zelfs als hij nog warm is, wanneer de kaas lichtjes smelt in de hitte van de linzen.

Salade van pastinaak, linzen en blauwe kaas:

Puy linzen

Puy linzen zijn gezonde peulvruchten die je langer een vol gevoel geven. En linzen zijn een geweldige bron van vezels en magere eiwitten, ze dragen bovendien bij aan een van je 5 per dag. Het gebruik van linzen uit blik bespaart tijd. Spoel ze wel grondig om het zoutgehalte te verminderen.
Natuurlijk kan je ook andere soorten linzen nemen voor deze salade, maar vermijdt de rode en gele linzen. Deze zijn meer geschikt om er soep van te maken.

Groenten

Gebruik groenten die in het seizoen zijn of die je nog in de koelkast hebt liggen. Zo’n salade is een fijne manier om restjes groenten in te verwerken.
Ik heb nu pastinaak en bimi genomen, omdat ik die nog op voorraad had. Andere knol– of wortelgroenten zullen het ook goed doen in de salade.

Tips:

  • De appel geeft een lekker fris tintje aan de salade, ik zou die wel erin verwerken.
  • Mocht je niet van blauwe kaas houden, vervang dit dan door feta, geitenkaas, Parmezaanse kaas of een andere kaas die jij lekker vindt.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Salade van pastinaak, linzen en blauwe kaas:

Salade van pastinaak, linzen en blauwe kaas. Deze salade is lekker als lunch of als maaltijdsalade. Geschikt voor vegetariërs.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ltr groentebouillon
  • 250 gr Puy linzen
  • 1 laurierblad
  • 2 grote pastinaken
  • 1 el agavesiroop
  • 2 el olijfolie
  • 1 appel
  • 100 gr bimi
  • 50 gr pecannoten
  • 100 gr blauwe kaas

Dressing

  • 3 el walnotenolie
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl Dijonmosterd
  • ½ teentje knoflook
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Schil de pastinaak, snijd het kopje in kontje eraf en snijd ze in dunne stukken of in plakken, snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel dan in plakken.
  • Breng de bouillon aan de kook, voeg de linzen en laurierblad toe en kook op laag vuur de linzen gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet ze af.
  • Leg de pastinaken in een ovenschaal en giet daar een de agavesiroop (of honing) en olijfolie over en rooster ze ong. 30 min. in de oven of tot ze gaar zijn.
  • Blancheer de bimi in gezouten water, giet ze af.
  • Voeg de laatste 10 minuten de bimi en appel toe en rooster deze ook in de oven.
  • Dressing: doe alle ingrediënten in een jampotje en schud goed door elkaar, breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel alle ingrediënten voor de salade op een bord en giet er een beetje dressing overheen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating