Salade met spelt, rode ui en biet

Ik had deze salade met spelt, rode ui en biet gemaakt voor het Kerstdiner en dit een groot succes. Drie grote schalen vol waren in no-time leeg, dat was een goed teken. Dus thuis nog maar een keer deze heerlijke salade gemaakt om er een foto van te schieten en het recept uit te schrijven zodat jullie ook ervan kunnen genieten.
Deze salade is heerlijk als lunch, bijgerecht of zelfs als hoofdmaaltijd.

 

Spelt

 

Spelt kennen we van speltbrood en andere speltproducten zoals crackers, pasta, ontbijtgranen, etc. Maar je kunt van hele speltkorrels ook heel goed een salade van maken. Een salade met spelt, rode ui, biet en blauwe bessen bijvoorbeeld.

 

Deze biologische speltkorrels komen uit onze mooie Flevopolder, net zoals de biologische rode bieten en rode uien in de salade. Spelt is een licht verteerbaar graansoort die goed verdraagbaar zijn voor mensen met een tarwe-intolerantie. Spelt is puur en gezond omdat er veel vezels, voedingsstoffen, eiwitten, zink en vitamine B in zit.
Je vindt speltkorrels in de grotere supermarkten en natuurvoedingswinkels
Gebruik spelt eens in plaats van rijst, couscous of pasta.
Probeer ook eens dit recept: Speltkorrels met flower sprouts, prei en wortel.

 

Rode bieten

 

Natuurlijk kan je rode bietjes voorgekookt in de supermarkt of bij jouw groenteboer kopen. Maar als je rode bieten poft (gaart) in de oven in een aluminiumpakketje dan wordt de bietensmaak nog intenser en zoeter. Deze gegaarde bietjes blijven – mits goed afgesloten – enkele dagen houdbaar in de koelkast. Als de bietjes gaar zijn, laat je ze afkoelen en dan kan je heel makkelijk de schil eraf wrijven.

 

Afhankelijk van de grootte van de bietjes en of het een zomer of winterbietje is, is de gaartijd in de oven tussen de 60 en 90 minuten. Check na 60 minuten of ze al gaar zijn, door met een scherp te prikken door de folie in het bietje. Dan voel je vanzelf of ze zacht zijn of niet. Hoe je de bietjes kunt poffen in de oven, lees je hier*.

 

Fruit

 

In plaats van blauwe bessen kan je ook ander vers fruit gebruiken in de salade zoals bijvoorbeeld vijgen, appel, peer, sinaasappel of mandarijnen.

 

Extra eiwitten

 

Wil je extra eiwitten aan de salade toevoegen denk dan aan kaas, feta, blauwe kaas of blokjes oude kaas zal het erg goed doen erin.

 

 

Recept Salade met spelt, rode ui en biet:

Salade met spelt, rode ui en biet. Een heerlijke salade gemaakt van gekookte speltkorrels, gepofte rode bietjes, geroosterde rode uien en blauwe bessen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr speltkorrels
  • 2 rode uien
  • 400 gr gepofte rode bieten*
  • 3 el olijfolie
  • 2 el honing
  • peper en zout
  • 1 krop eikenbladsla
  • 100 gr blauwe bessen
  • 4 el olijfolie
  • 2 el sherryazijn
  • ½ sinaasappel, rasp en sap
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • 1 el granaatappelmelasse
  • ½ knoflookteen, geraspt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Schil de rode uien en snijd ze in partjes. Leg ze op bakplaat welke met bakpapier voorzien is.
  • Besprenkel met een beetje olijfolie en honing en bestrooi met peper en zout.
  • Rooster de rode ui parten in ongeveer 10-15 minuten in de hete oven. Haal ze er dan uit en laat enigszins afkoelen. Doe het in een grote kom.
  • Kook ondertussen de spelt beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af en laat afkoelen en doe ze bij de rode ui in de kom.
  • Snijd de gepofte bietjes in parten en doe dit ook in de kom. Hussel het voorzichtig door de ui en spelt.
  • Dressing: meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar in een jampotje of mengbeker. Giet dit over de salade en meng dit erdoor.
  • Spoel de sla schoon, slinger de blaadjes droog in een slacentrifuge, scheur ze dan in stukken en leg ze op een grote schaal.
  • Verdeel de salade over de sla op de schaal en garneer met de blauwe bessen.
  • Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating