Rum Babas of origineel Baba au Rhum genoemd, is een klassieker uit de Franse keuken. Een retro nagerechtje in de vorm van cakejes doordrenkt van een rumsiroop. De cakejes hebben meestal een champignonvorm, maar je kunt ook andere cakevormpjes gebruiken. Ik heb voor deze Rum Babas met sinaasappel mini tulbandjes gebruikt.
Het nagerecht wordt meestal geserveerd met slagroom en daarop wat vers fruit zoals aardbeien of frambozen. Ik heb ze zonder slagroom geserveerd, het zijn zo al caloriebommetjes van zichzelf. Maar jij kunt ze natuurlijk met slagroom en fruit serveren als je dat wilt.
Gebruik een siliconen minitulbandjes bakvorm of een muffin bakvorm voor deze cakejes.
Ik heb van dit beslag 10 Rum Babas gemaakt.
Franse klassiekers
Deze Aardbeien Coupe Romanoff is ook zo’n retro classic dessert uit de Franse keuken.
Ingredients
- 220 gr bloem
- 1 zakje (7 gr) gist
- ½ tl zout
- 3 eieren (M)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 70 ml melk
- 100 gr zachte roomboter
- 1 sinaasappel, rasp en sap ervan
- 250 gr suiker
- 200 ml water
- 1 flinke scheut rum
Instructions
- Vet de bakvormpjes in met wat boter of olie.
- Zeef de bloem in een grote kom en meng de gist en zout erdoor.
- Klop de eieren luchtig met de vanillesuiker. Voeg dan de melk toe bij de eieren.
- Roer nu het eimengsel beetje bij beetje door de bloem, meng als laatste de zachte boter en sinaasappelrasp erdoor.
- Roer het mengsel ongeveer 5 minuten krachtig met een houten pollepel tot het beslag mooi glad en glimmend is.
- Doe het beslag in een spuitzak en vul de vormpjes tot de helft hiermee. Zet het op een warme plek en laat ongeveer een uur rijzen (tot het beslag verdubbeld is).
- Verwarm de oven voor op 190˚C. Bak de Rum Babas in ongeveer 13 minuten goudbruin.
- Maak ondertussen de siroop. Doe de suiker, water, sinaasappelsap in een pan en breng dit aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost, zet het vuur uit en giet er een scheut rum in.
- Haal de cakejes uit de oven en laat iets afkoelen tot ze goed loslaten van de bakvormpjes. Haal ze er dan uit en leg ze in de afgekoelde siroop. Wentel ze een paar keer om.
- Laat ze minstens twee uur in de siroop staan, tot ze alle siroop 'opgeslurpt' hebben.
- Serveer ze eventueel met een dot slagroom en wat vers fruit.