Rum Babas met sinaasappel. Een echt Frans retro dessert zijn deze Rum Babas. ik heb behalve rum ook nog sinaasappel toegevoegd aan dit recept.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Frans
- 220 gr bloem
- 1 zakje (7 gr) gist
- ½ tl zout
- 3 eieren (M)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 70 ml melk
- 100 gr zachte roomboter
- 1 sinaasappel, rasp en sap ervan
Siroop
- 250 gr suiker
- 200 ml water
- 1 flinke scheut rum
Vet de bakvormpjes in met wat boter of olie.
Zeef de bloem in een grote kom en meng de gist en zout erdoor.
Klop de eieren luchtig met de vanillesuiker. Voeg dan de melk toe bij de eieren.
Roer nu het eimengsel beetje bij beetje door de bloem, meng als laatste de zachte boter en sinaasappelrasp erdoor.
Roer het mengsel ongeveer 5 minuten krachtig met een houten pollepel tot het beslag mooi glad en glimmend is.
Doe het beslag in een spuitzak en vul de vormpjes tot de helft hiermee. Zet het op een warme plek en laat ongeveer een uur rijzen (tot het beslag verdubbeld is).
Verwarm de oven voor op 190˚C. Bak de Rum Babas in ongeveer 13 minuten goudbruin.
Maak ondertussen de siroop. Doe de suiker, water, sinaasappelsap in een pan en breng dit aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost, zet het vuur uit en giet er een scheut rum in.
Haal de cakejes uit de oven en laat iets afkoelen tot ze goed loslaten van de bakvormpjes. Haal ze er dan uit en leg ze in de afgekoelde siroop. Wentel ze een paar keer om.
Laat ze minstens twee uur in de siroop staan, tot ze alle siroop 'opgeslurpt' hebben.
Serveer ze eventueel met een dot slagroom en wat vers fruit.