Romige gele erwtensoep

Ik wilde een gele linzensoep maken, maar had per ongeluk een pak gele erwten in plaats van gele linzen gekocht. Nou dan maar een erwtensoep ervan maken. Deze romige gele erwtensoep is vegetarisch en zelfs vegan. Er komt geen room of iets dergelijks van pas, maar toch is de soep fluweelzacht en romig. Het is mijn afgeleide van de Turkse gele linzensoep. Een hartverwarmende soep voor een koude dag.

 

Peulvruchten

 

Alle peulvruchten en dus ook deze gele spliterwten, bevatten veel eiwitten. Daarom is het zo geliefd bij de vegetariërs. En niet alleen voor vegetariërs zijn peulvruchten goed, maar eigenlijk voor iedereen. Je kunt de soep dus maken van de gele spliterwten of gele linzen.
Doordat je de soep pureert met een staafmixer in de pan of in een blender, wordt de soep heerlijk romig.

 

In deze gele spliterwten zit dus 25 gram eiwitten op 100 gram. Dat is zelfs nog meer dan in de linzen. Natuurlijk kan je de soep ook maken van bijvoorbeeld rode linzen, mocht je geen gele spliterwten of linzen kunnen vinden. Ik dacht toch echt dat ik de gele linzen te pakken had, maar ja thuis aangekomen bleek het dus gele spliterwten te zijn. Maakt niet uit, het resultaat was een heerlijke romige gele erwtensoep, die niet alleen vegetarisch maar ook vegan is. Comfort food in een kom, dit wil je proberen! Een hele andere erwtensoep dan de Hollandse snert.

 

En ik heb nog een paar bijzondere erwtensoeprecepten voor jou. Namelijk deze Libanese erwtensoep, Erwtensoep met zoete aardappel en Togarashi, zelfgemaakte erwtensoep en een koude Erwtensoep met kruidenolie.

 

Bouillon

 

Als je er een vegetarische soep van wilt maken, dan neem je natuurlijk een groentebouillon. Deze kan je heel goed zelf maken van bijvoorbeeld restjes groenten. Je kent dat wel….er ligt nog een wortel, een stukje bloemkool of wat andere restjes groenten in de groentelade van je koelkast. Gooi het niet weg maar maak er een bouillon van.
Er zijn zelfs restaurantkeukens die niets weggooien. Zo gebruiken zij alle schillen en afsnijdsels van groenten om bouillon te trekken.
Maak een grote pan bouillon en vries het dan in porties in.

 

 

Recept Romige gele erwtensoep:

Romige gele erwtensoep. Ik wilde een Turkse gele linzensoep maken, maar had gele erwten ipv gele linzen gekocht. Het is nu deze heerlijke soep geworden.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote (250 gr) gele wortel
  • olijfolie
  • 1 el kurkuma
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl pul biber
  • 300 gr gele spliterwten
  • 1,5 ltr bouillon
  • peper en zout
  • 4 el pompoenpitten
  • 1 bosje bieslook
  • 1 tl pul biber

Instructies
 

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn, schil de gele wortel en snijd deze in dunne plakken.
  • Bak dit met de specerijen aan in een scheut olijfolie in een grote soeppan.
  • Voeg nu de gele spliterwten toe en meng dit erdoor. Giet de bouillon erbij en breng het aan de kook. Zet het vuur lager en leg een deksel op de pan.
  • Kook ongeveer 25-30 minuten tot de groenten en erwten zacht zijn. Pureer het dan met een staafmixer of in de blender tot een gladde romige soep.
  • Lijkt de soep te dik, voeg dan nog wat bouillon of water toe. Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Lepel de soep in kommen en garneer met de pitten, gehakte bieslook en een beetje pul biber.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating