Ik had een bos palmkool gekocht bij mijn groenteboer en wilde deze groente weer eens op een andere manier bereiden. Zoals je misschien weet is palmkool een vrij stevige bladgroente met een uitgesproken smaak, dus ik wilde iets wat daar mooi bij past. Het is roergebakken palmkool met tahin, knoflook, komijn en harissa geworden. Een combinatie die deze robuuste kool verandert in een gerecht met rijke Midden-Oosterse aroma’s. Probeer het eens, je zult zien hoe goed die smaken samenkomen.
Palmkool
Cavolo Nero, oftewel palmkool of zwarte kool, is een echte wintergroente die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Als je ervaring hebt met Italiaanse keuken, herken je deze groente misschien wel uit de klassieke minestrone. Daar wordt het veel gebruikt vanwege zijn stevige bite en smaakdiepte.
Tegenwoordig zie je palmkool steeds vaker in Nederland opduiken, en gelukkig ook van Nederlandse bodem. De kool doet denken aan boerenkool, zowel qua structuur als voedingswaarde. Hij zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Ideaal dus als je gezond wilt koken. Het heeft ook dat kenmerkende bittertje, wat je gerecht net wat meer karakter geeft.
Let er wel op dat palmkool niet lang houdbaar is. Je bewaart hem maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast. Daarna verliest hij zijn smaak en stevigheid. De bereiding is eenvoudig:
-
Trek of rits het blad van de taaie stelen af
-
Snijd het blad wat fijner voor gebruik
-
Wok of grill het kort op hoge temperatuur
Koop liever geen voorgesneden palmkool uit de supermarkt. Daar zitten de harde nerven vaak nog in en dat is zonde van je gerecht.
Ik heb trouwens nog meer recepten met deze groente voor je, mocht je willen variëren:
Allemaal makkelijk te maken, voedzaam en net even anders.
Tips
Kun je geen palmkool vinden? Geen probleem. Dan kun je ook boerenkool gebruiken.
Is palmkool niet in het seizoen?
Gebruik dan:
-
Wilde spinazie (stevige, grote blaadjes, perfect om te roerbakken)
-
Gewone spinazie (iets zachter, maar ook prima als alternatief)
Dit gerecht is heerlijk in combinatie met:
Palmkool recept:
Ingrediënten
- 1 bos palmkool
- 2 lente-uien
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- ½ tl komijnpoeder
- 1 tl harissa
- peper en zout
- 4 el tahin
Instructies
- Rits het blad van de palmkool van de middennerf en spoel het schoon in koud water. Laat goed uitlekken of slinger het droog in een slacentrifuge. Snijd het blad dan in stukken.
- Snijd de lente-uien in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes.
- Bak in een grote hapjespan of wok de lente-uien en knoflook even aan. Voeg dan de palmkool, komijnpoeder en harissa toe en bak dit in ongeveer 5 minuten.
- Breng het eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Serveer de palmkool in een schaal en lepel de tahin erover.