Deze salade is zó simpel, maar zó lekker. Rode biet, romige feta en rode ui vormen samen een prachtig, voedzaam gerecht. Serveer het als lichte lunch met een stuk stokbrood, als voorgerechtje, of bij de barbecue. Snel gemaakt, kleurrijk en vol smaak.
Elke hap is fris, romig, kruidig en een beetje pittig dankzij de mosterddressing. Een salade die het altijd goed doet – of je hem nu deelt of gewoon zelf opeet.
Rode bieten
Als kind moest ik niets van rode bieten hebben. Maar inmiddels? Ik ben fan. Zeker in salades komen hun aardse, zoete smaken mooi tot hun recht.
Je kunt gekookte bieten uit de supermarkt gebruiken – die vacuüm verpakte bieten zijn prima. Wil je iets meer diepte in smaak? Dan kun je ze ook zelf roosteren in de oven. Hoe je dat doet, lees je hier.
Bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, zowel rauw als gekookt. En ze zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zitten boordevol foliumzuur – goed voor je hart en bloedvaten.
Kleine tip: draag keukenhandschoenen als je bieten gaat snijden, tenzij je graag met roze handen rondloopt
Meer salades met rode biet
Op zoek naar variatie? Deze bietensalades zijn ook zeker de moeite waard:
Receptvariaties
-
Voeg linzen of kikkererwten toe voor extra eiwitten
-
Werk af met verse kruiden zoals dille, munt, peterselie of basilicum
-
Liever geen feta? Gebruik geitenkaas, blauwe kaas of een vegan variant
-
Serveer er gebakken kip bij als je een maaltijdsalade wilt maken
Tips
-
Deze salade blijft tot 4 dagen goed in de koelkast
-
Laat de feta pas vlak voor het serveren over de salade kruimelen – zo behoud je het mooie kleurcontrast
-
Laat de smaken lekker intrekken; na een paar uur in de koelkast wordt hij alleen maar beter
Heb je dit recept geprobeerd? Laat dan vooral een reactie en beoordeling achter, dat waardeer ik enorm!
Rode bietensalade met feta en rode ui recept:
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 3 el rode wijnazijn
- 500 gr rode bietjes, gekookt
- 1 zakje rucola sla
- 100 gr feta, verkruimeld
Saus
- 2 el mayonaise
- 1 tl Dijonmosterd
- peper en zout
Instructies
- Snijd de rode ui in dunne ringen, doe ze samen met de rode wijnazijn in een jampotje en schud goed door elkaar, laat even intrekken.
- Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje goed door elkaar.
- Schil de bietjes en snijd ze in blokjes.
- Leg de sla op een grote schaal of bord en verdeel hierop de bietjes, rode ui en feta.
- Lepel wat dressing erover.