Restaurant De Monnikendam Amersfoort

Restaurant De Monnikendam Amersfoort

Op een zonnige herfstdag rijden wij naar Amersfoort om te gaan eten in een waterpoort. Restaurant De Monnikendam Amersfoort is een nog bestaande waterpoort waaronder het water van de Heiligenbergerbeek de stad binnenstroomt. Gelegen aan de ringweg in een parkachtig gedeelte van de stad is het restaurant gevestigd in dit prachtige monument. Hier kan je in een ongedwongen sfeer genieten van fine dining.

 

Chef en eigenaar Richard Veld kookt verfijnde Franse gerechten met een Aziatisch tintje. Zijn vrouw Kristel is de gastvrouw en selecteert bijpassende wijnen bij het – elke maand wijzigende – Chefs menu. Je kunt kiezen uit meerdere gangen. En hier wordt gekookt met verse seizoens-producten.

Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort

 

Ambiance

 

Het intieme restaurant ziet er sfeervol uit. De tafels zijn gedekt met wit damast, daar hou ik van. Daarnaast kan je ook met een klein gezelschap of romantisch privé, dineren in de Riddertoren. Bij kaarslicht en een knapperend haardvuur, is dit bij uitstek een ultieme plek voor een romantisch etentje.
En zomers is het heel feeëriek dineren op de terrassen aan de gracht met uitzicht op de kloostertuin.

Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort

Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort

 

Genieten in De Monnikendam

 

Gastvrouw Kristel laat ons weten dat je kunt kiezen uit een 4-, 5- of 6-gangen Chefs menu.
En dat zij ons kan adviseren met een bijpassend wijnarrangement.

Restaurant De Monnikendam Amersfoort

We beginnen met een Cava Cygnus Albireo Orgànic Brut, een lekkere frisse Cava met een klein bubbeltje en een heerlijke complexiteit.

 

Het ontvangsthapje is een krokant kussentje gevuld met roomkaas met wasabi en een crème van doperwten. Het begin is al goed.

 

Er wordt een zuurdesembroodje met roomboter, olijfolie en zout op tafel gezet.

Restaurant De Monnikendam Amersfoort

Nu volgen drie amuses. Een vegetarische foie gras van noten en paddenstoelen met vegetarische tonburi kaviaar en een dressing van pompoenpitjes. Hoe bijzonder is het dat deze vegetarische paté bijna zo smaakt als een foie gras.
De heerlijke geur van het knolselderijsoepje met truffel en Parmezaan komt je tegemoet en wordt ook snel verorberd.
En dan de macaron gemaakt van dashi met haring en crème fraiche, dit is voor mij echt een topgerechtje!

 

Voorgerecht

 

Het eerste gerecht van het menu is een frisse krab tartaar met gelei van snijbonen, dressing van groene appel, algenpoeder en eetbare bloemetjes. Wat een smaakbeleving en een plaatje van een gerecht.

Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort

Erbij drinken we een Gies-Düppel Riesling, de elegante wijn heeft een stenige mineraliteit en geprononceerd zuurtje. De perfecte combinatie met de krab.

 

Visgerecht

 

Het tussengerecht is rode mul met mosselen, een crème van wortel en schuim van sereh. De mul is tot in perfectie gegaard en heeft het Aziatische tintje door die zalige schuim van sereh. Ook dit is weer een heerlijk fris gerecht.

Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort

Erbij schenkt Kristel een Cassis – Clos d’Albizzi AOP Blanc uit Zuid-Frankrijk. Een aromatische wijn, gemaakt van een harmonieuze mix van Marsanne, Clairette en Ugni blanc. Helemaal in evenwicht met het visgerecht.

 

Hoofdgerecht

 

We gaan nu over op vlees in de vorm reerug met saus van kruidnagel, olie van lavas, eekhoorntjesbrood, pastinaakpuree en seizoensgroenten. Het vlees is boterzacht, krachtig van smaak door die heerlijke kruidige saus en lavasolie, met daarbij lekkere groenten. Wat een bijzondere combinatie weer!

Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort

We drinken een robijnrode Malbec aop Cahors ‘Château de Haute-Serre Georges’ uit Cahors erbij. De wijn bevat aroma’s van zwart fruit en subtiele hints van tabak, weer een prachtige combinatie met de reerug.

Dessert

 

Er verschijnt weer een prachtige creatie. Het dessert is een crémeux van witte chocolade met compote van blauwe bessen en hibiscus, yoghurt limoenijs, basilicumolie en meringue. Nu ben ik dol op witte chocolade en dit dessert was grandioos! De perfecte afsluiting van dit bijzondere Chefs menu.

Restaurant De Monnikendam Amersfoort Restaurant De Monnikendam Amersfoort

De Franse rode dessertwijn Domaine Cazes – Rivesaltes Grenat is sappig, vol van smaak, weelderig, intens en (niet te) zoet en gaat weer fantastisch samen met dit nagerecht.

 

Chef Richard heeft mij verrast met zijn bijzondere smaakcombinaties. De ambiance, gastvrouw, bediening en de locatie is subliem. De gerechten waren stuk voor stuk verrukkelijk en die Aziatische twist was in harmonie in alle gerechten. Een dikke aanrader!

 

Parkeren

 

Je kunt parkeren in de nabijgelegen parkeergarage Koestraat (Grote Haag 2) of Beestenmarkt (Binnen de Veste 2). En hier vandaan is het een kleine wandeling door het prachtige plantsoen.

 

Openingstijden

 

Het restaurant is voor lunch en diner geopend van donderdag tot en met zondag.

 

Restaurant De Monnikendam Amersfoort 
Plantsoen Oost 2 | 3811 HH Amersfoort
Tel 033 465 66 90
info@demonnikendam.nl


2 reacties
Ingrid

oktober 13, 2024 @ 8:30 am

Door jouw smaakvolle en mooie beschrijving lijkt het mij een heel mooi restaurant voor een speciale beleving!

Hanneke de Jonge

oktober 14, 2024 @ 12:50 pm

Dankjewel Ingrid, het was inderdaad een hele speciale en heerlijke beleving in een prachtig restaurant.

Plaats een reactie

Copyright 2024 Culinea.nl - Deze recepten website is gemaakt door Umbrella Marketing