Zelf zuurkool maken is helemaal niet moeilijk om te doen en het is nog eens leuk en lekker. Ik heb nu zuurkool gemaakt van rode spitskool. Zuurkool wordt in principe gemaakt van witte kool, maar deze rode kool is een leuk alternatief.
Zuurkool
Natuurlijk kan je zuurkool kopen in de winkel, maar door het zelf te maken bepaal jij de smaak. Wil je het iets zouter of sterker van smaak, smaakjes toevoegen door specerijen toe te voegen, het kan allemaal als jij het zelf maakt. Je kunt mosterdzaadjes, karwijzaad, rozemarijn, peperkorrel, jeneverbessen of appelciderazijn en/of droge witte wijn toevoegen als smaakmakers.
Ik weet nog dat mijn oma zelf ouderwets de zuurkool maakte met de witte kool uit haar eigen moestuin. Ze had hiervoor hele mooie Keulse potten waar de zuurkool in gefermenteerd werd.
Fermenteren
Fermenteren is helemaal hot. Waar het vroeger de normaalste zaak was om voedsel te bewaren, is het nu weer helemaal herontdekt. Vooral nu het fermenteren gezond blijkt te zijn. Hou zou goed zijn voor ons immuunsysteem en onze darmen. De gefermenteerde producten zijn ook beter verteerbaar. Alleen al het zout wat ervoor nodig is, is natuurlijk weer iets minder gezond. Goed afspoelen is dan ook het advies.
Yoghurt, brood, bier, wijn, kaas, zuurkool en kimchi zijn voorbeelden van fermentatie.
Tips:
Bij het maken van deze zuurkool is het heel belangrijk dat je hygiƫnisch werkt. Schone handen, keukenapparatuur en gesteriliseerde (weck)potten.
Het is belangrijk dat de kool onder het vocht staat, voeg eventueel water, azijn of witte wijn toe hiervoor. Zolang de zuurkool onder het vocht staat, is het lang houdbaar.
Laat de pot een paar dagen op het aanrecht staan, daarna moet de pot op een koele en donkere plek weggezet worden.
Na ongeveer zes weken kan je de zuurkool eten. Giet het af en spoel het af met koud water voordat je de zuurkool gaat koken.