Zuurkool gemaakt van rode spitskool. Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Ik heb nu zelf zuurkool gemaakt van rode spitskool. Lekker!
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Nederlands
- 1 hele rode spitskool
- 20 gr grof zeezout per kilo kool
- 1 tl karwijzaad
Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de rode kool. Snijd de kool in de lengte doormidden en deze helften ook weer doormidden. Verwijder de harde kern.
Snijd de kool heel fijn met een groot scherp mes of in een keukenmachine.
Doe de kool in een grote schone kom en voeg de zout toe.
Nu komt het betere kneedwerk: kneed de kool met het zout net zo lang tot er vocht vrij komt. Dit kan wel 5 tot 10 minuten duren.
Meng nu de smaakmakers erdoor en lepel de kool in een gesteriliseerde weckpot, druk de kool goed aan. Zorg ervoor dat de kool onder het vocht staat, vul de pot eventueel op met azijn of water.
Sluit de weckpot af en zet hem na 3 dagen op een donker plekje. Open de pot af en toe om gassen te laten ontsnappen. Na een paar weken wachten tot de zuurkool klaar is.