Zoete aardappel stapeltjes

Ik heb toch een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen voor jullie. Deze zoete aardappel stapeltjes passen bij heel veel gerechten, lekker bij kalkoen, vlees, vis en vegetarische gerechten. Ze zijn lekker krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen, een leuke manier om zoete aardappel eens op een andere manier te serveren.

 

Zoete aardappel

 

Wij zijn dol op zoete aardappelen en daarom staan ze regelmatig op het menu in huize culinea. Het is ook zo’n veelzijdige knol, waar je van alles mee kunt doen. De zoete aardappel ook wel bataat genoemd, is eigenlijk geen aardappel maar een groente. Een lekkere zoete knol, die je als aardappel kunt eten. Je kunt ze koken, stomen, poffen, bakken, grillen, frituren, in de oven bereiden en er friet, soep of smoothie van maken.

 

Behalve de oranje zoete aardappel, is er ook een witte en paarse variant.
Hoe kleiner en steviger de aardappel, hoe lekkerder van smaak. De grote zijn vaak iets meliger en draderiger.
Zoete aardappelen zijn niet zo lang houdbaar, slechts 1-2 weken op een koele donkere plek, maar niet in de koelkast.

 

Ben jij ook zo gek op zoete aardappel? Dan heb ik hier nog meer lekkere bijgerechten met zoete aardappel voor jou:

 

Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter
Paarse zoete aardappelpuree
Geplette paarse zoete aardappelen
Geroosterde spruitjes en zoete aardappel
Zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout
Mexicaanse zoete aardappel
Zoete aardappel frietjes uit de oven
Hasselback van zoete aardappelen
Zoete aardappelpuree

 

Zoete aardappel stapeltjes

 

De stapeltjes worden gemaakt van dunne plakjes zoete aardappel (met schil). Deze snijd je met een mandoline. Dan meng je ze door gesmolten boter met knoflook, rozemarijn, peper, zout en Parmezaanse kaas. Nu maak je er stapeltjes van en doe je ze in een muffinbakblik. Koop daarom niet te dikke exemplaren, je wilt dat ze in het muffinbakblik passen.
Dit kan je eventueel al ’s middags klaarmaken, dan bak je ze ’s avonds in de oven. Of je gaart ze alvast voor in de oven en bakt ze op de avond zelf nog in ongeveer 20 minuten krokant in de oven.

 

Tip*

 

Ondanks dat ik het muffinbakblik goed ingevet had, bleven de stapeltjes plakken in het bakblik. Gebruik daarom beter een siliconen muffinbakvorm of doe de aardappel stapeltjes in papieren muffinvormpjes in het blik.

Zoete aardappelen koken kan soms lastig zijn, check mijn artikel over ”zoete aardapelen koken” voor tips!

 

Recept Zoete aardappel stapeltjes:

Zoete aardappel stapeltjes. Deze zoete aardappel stapeltjes passen bij heel veel gerechten, lekker bij kalkoen, vlees, vis en vegetarische gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 60 gr roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el gehakte rozemarijn
  • 650 gr zoete aardappel
  • 75 gr geraspte oude kaas
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190°C en vet het muffinbakblik in met olie of boter*.
  • Laat de roomboter smelten in een grote pan en voeg de knoflook, rozemarijn, peper en zout toe. Als alles goed gemengd is, haal de pan dan van het vuur.
  • Spoel de aardappelen goed schoon en dep ze droog. Snijd ze dan met een mandoline in plakjes van ongeveer 1 mm dik.
  • Doe de plakjes in pan met de boter en hussel ze goed erdoor. Meng als laatste de geraspte kaas erdoor en zorg ervoor dat de plakjes voorzien zijn van een laagje boter en kaas.
  • Leg dan stapeltjes van de plakjes in het muffinbakblik. Vul ze goed hoog, want de stapeltjes zullen nog slinken tijdens het bakken.
  • Dek het bakblik af met een vel aluminiumfolie en zet het in de oven. Laat ongeveer 45 minuten op deze manier bakken in de oven (dit kan je eventueel al van tevoren doen).
  • Haal dan het aluminiumfolie eraf en laat nog 15 minuten roosteren tot de aardappelplakjes goudbruin en zacht zijn.
  • Haal het bakblik uit de oven en lepel de stapeltjes er voorzichtig uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating