Zoete aardappel stapeltjes. Deze zoete aardappel stapeltjes passen bij heel veel gerechten, lekker bij kalkoen, vlees, vis en vegetarische gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Amerikaans
- 60 gr roomboter
- 2 teentjes knoflook
- 2 el gehakte rozemarijn
- 650 gr zoete aardappel
- 75 gr geraspte oude kaas
- peper en zout
Verwarm de oven voor op 190°C en vet het muffinbakblik in met olie of boter*.
Laat de roomboter smelten in een grote pan en voeg de knoflook, rozemarijn, peper en zout toe. Als alles goed gemengd is, haal de pan dan van het vuur.
Spoel de aardappelen goed schoon en dep ze droog. Snijd ze dan met een mandoline in plakjes van ongeveer 1 mm dik.
Doe de plakjes in pan met de boter en hussel ze goed erdoor. Meng als laatste de geraspte kaas erdoor en zorg ervoor dat de plakjes voorzien zijn van een laagje boter en kaas.
Leg dan stapeltjes van de plakjes in het muffinbakblik. Vul ze goed hoog, want de stapeltjes zullen nog slinken tijdens het bakken.
Dek het bakblik af met een vel aluminiumfolie en zet het in de oven. Laat ongeveer 45 minuten op deze manier bakken in de oven (dit kan je eventueel al van tevoren doen).
Haal dan het aluminiumfolie eraf en laat nog 15 minuten roosteren tot de aardappelplakjes goudbruin en zacht zijn.
Haal het bakblik uit de oven en lepel de stapeltjes er voorzichtig uit.