Zelfgemaakte kibbeling, oftewel tempura van vis, maak je heel makkelijk zelf en is misschien nog wel lekkerder dan de kibbeling van de visboer. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen welke vissoort je gebruikt. Ik ben bijvoorbeeld gek op kabeljauw en zalm en heb daarom filets hiervan gebruikt. Neem wel visfilets zonder huid (en/of graten) en snijd deze in stukken van ongeveer 2-3 centimeter. De tempura is het lekkerst met ijskoud bier, maar als je geen bier wilt gebruiken (voor de kinderen) gebruik dan ijskoud koolzuurhoudend water in het beslag.
Je kunt ook groentes zoals stukjes broccoli, reepjes wortel of uienringen door het beslag halen een meebakken in de olie en eventueel serveren bij deze zelfgemaakte kibbeling.
Serveer bij de kibbeling een lekkere salade zoals deze Witlofsalade.
José
april 3, 2017 @ 11:30 pm
Dit ga ik vandaag maken. Zo lang geleden dat ik kibbeling heb gemaakt en gegeten. Yum. Witlof heb ik ook nog liggen en die chinese koolsalade krijgt ook een plaatsje deze week want die ligt ook te wachten op een recept. Ik laat je weten wat ik er van vond en als het allemaal lukt post ik het sowieso met een mooie foto. Yep ik zie het helemaal zitten 😀
Grtjs José
Hanneke de Jonge
april 4, 2017 @ 2:33 pm
Zo leuk, die reacties van jou. Ga in de gaten houden wat je gemaakt hebt :O Groetjes, Hanneke
José
april 4, 2017 @ 8:53 pm
Hoi Hanneke,
Zoals je hebt gezien en gelezen was het eten , maar ook het maken hiervan fantastisch. Ik heb hem gemaakt met kabeljauw en voor de tempura heb ik bier (grolsch) genomen.
Ik weet niet of je op tips zit te wachten →klinkt altijd zo 🙁 ←, maar heb dit al meerdere malen op TV voorbij zien komen. Ik heb het vanavond voor het errst uitgeprobeerd. En waarempel het werkt echt goed. →→
→→ Om een knapperig gebakken tempuralaag te krijgen, dep je de witvis eerst droog en zout je hem in. Niet lepels vol, maar gewoon een paar flinke snufjes op iedere kant. Dit laat je een tijdje liggen. Dit ontrekt vocht aan de vis. En de grootste vijand van een knapperige tempuralaag is vocht en stoom. Op een gegeven moment zie je ook het vocht op de vis liggen. Dit dep je eraf. De vis voelt dan ook steviger aan. En dan dompel je ze in het gereedstaand tempurabeslag. Ik heb ook de bloem en uiteraard het bier in de koelkast koud laten worden. Hoe kouder de ingrediënten hoe beter. Ook dit was weer een tip van een andere TVkok. Mijn kibbelingetjes waren héérlijk knapperig.
Of dit ook bij zalm kan weet ik niet, maar bij de kabeljauw (witvis) werkte het heel goed.
Dit wilde ik je niet onthouden is gewoon leuk om te delen :-).
Ik heb genoten van je heerlijke kibbelingetjes en de witlofsalade waar je naar verwijst, was ook hemels. Een verassende dressing met een lekker pitje door oa de sambal en de kerriepoeder. Yumyumyum.
Dank je wel voor het delen. Ik heb er weer een toppertje op mijn food-list bij ♥
Grtjs José
Hanneke de Jonge
april 5, 2017 @ 8:09 am
Hoi José, wat leuk dat je zo enthousiast bent over mijn recepten. En ja, je hebt helemaal gelijk. Ik ben alleen bang als ik dan allemaal in het recept schrijf, dat het misschien te lang wordt. Ik heb het zouten van de vis wel bij het recept gekonfijte zalm vermeld. Omdat je hierdoor ook een betere structuur van de vis krijgt voordat je het gaat konfijten. Dank je wel voor je leuke reactie.
José
april 5, 2017 @ 10:28 pm
Ja, daar heb je ook wel weer gelijk in. Mijn zoon zegt ook wel eens op een goede manier:" Mam blah, blah, blah je gebruikt teveel woorden". (Hij heeft autisme) dus die zijn zeer kort van stof :-D:-D wat trouwens ook wel eens handig is. Ik vertel hem dan mijn hele verhaal en vraag hem om de korte versie. En dan floeot hij dat eruit in een of twee korte zinnen. Ik vindt dat zo knap. En nu doe ik het weer 😀 Jij ook bedankt voor je leuke reactie.
Grtjs José
Hanneke de Jonge
april 6, 2017 @ 8:11 am
Graag gedaan en jij bedankt voor het leuke en goede commentaar.
Adeviya
mei 12, 2020 @ 7:19 pm
Wij hebben het vanavond gemaakt, voor de eerste keer en het was een groot succes, het deeg was heerlijk knapperig en licht, gewoon echt zalig , ik heb schartongfilet gebruikt en ook bier, dit wordt mijn favoriet recept om mijn vis klaar te maken. de saus was wel bearnaise die ik met azijn en melk heb aangelengd en opgewarmt, heerlijk !!
Hanneke de Jonge
mei 13, 2020 @ 9:17 am
Beste Adeviya, ontzettend leuk om te horen. Dankjewel, Hanneke
Mark Bevelander
mei 13, 2020 @ 4:40 pm
Jammie
Hanneke de Jonge
mei 14, 2020 @ 11:01 am
Dankjewel Mark.
Ineke Drenth
oktober 24, 2020 @ 11:47 am
Goedemiddag Hanneke,
Ik kwam hier terecht na het lezen van het stukje over u in de Telegraaf van vandaag.
Wat een geweldig blog! Nu al favoriet.
Zeker weten dat ik de kibbeling ga maken, ik eet graag kabeljauwfilet maar maak het altijd op de "gewone" manier klaar. Jouw recept lijkt me heerlijk!
Mag ik vragen waarom je in stap 2 "een deel" van het water toevoegt? Hoeveel is dat dan ongeveer? Ik ben niet zo goed in het inschatten van zoiets .
Je hebt er een volger bij hoor, groetjes Ineke
Hanneke de Jonge
oktober 24, 2020 @ 1:17 pm
Hi Ineke, dankjewel voor de complimenten. Leuk dat je de kibbeling gaat proberen. In stap 2 bedoel ik dat je niet gelijk al het water toevoegt, maar beetje bij beetje tot je een beslag hebt wat lijkt op een pannenkoekbeslag. Hoop dat je hier wat mee kunt. Succes ermee en ik hoor graag of het gesmaakt heeft.
Mieke
oktober 24, 2020 @ 8:17 pm
U schrijft in uw recept: zelfrijzend bloem. Is dat hetzelfde als zelfrijzend bakmeel?
Ook ik heb het artikeltje over u gelezen in de Telegraaf van vandaag.
Heel erg leuk, en ik heb mij meteen geabonneerd.
Deze kibbelingen ga ik zeker binnenkort maken. Lijken mij heerlijk.
M.vr.gr.
Hanneke de Jonge
oktober 25, 2020 @ 7:32 am
Dankjewel Mieke voor de complimenten. Het moet inderdaad zelfrijzend bakmeel zijn. Laat me weten wat je van de kibbeling vond?
Henk Schoorl
oktober 27, 2020 @ 9:44 am
Prettige weergave, waar ik bang voor ben is, dat er teveel beslag opkomt en de vissmaak vervaagd.
Hanneke de Jonge
oktober 27, 2020 @ 1:14 pm
Beste Henk, dankjewel. Daar hoef je niet bang voor te zijn, omdat het beslag erg dun is, zal er niet veel beslag om de stukjes vis heen zitten.