Witte kool, bonen en tomatensoep

Deze witte kool, bonen en tomatensoep is een Flevolandse boerensoep. En waarom dan wel zou je denken? Nou omdat de meeste producten verwerkt in deze robuuste soep uit onze mooie Flevopolder komen. Ze zaten namelijk in de flevourbox van februari. En ik vind het dan leuk om deze ingrediënten met elkaar te verwerken in een gerecht.

 

Lokale producten

 

Vooral in deze tijd komen we er eindelijk achter hoe belangrijk onze lokale Nederlandse producten zijn. Waarom eten we voedsel wat 30.000 kilometer heeft afgelegd voordat het op ons bordje ligt. Lokaal eten is lekker vers en duurzaam. En ja ’s winters zijn de producten vers van het land wat schaarser, maar van de winterse groenten kan je ook nog heel veel lekkere gerechten bereiden. Zo kan je van de witte kool nog heerlijke Noedels met gehakt, witte kool en broccoli of Gebakken witte kool met prei maken. Niet verkeerd hè van zo’n simpele kool?

witte kool, bonen en tomatensoep

 

Maaltijdsoep

 

Het is een dikke en stevige soep, ideaal voor een koude dag. Als extra vulling heb ik nog zwarte oogbonen erdoor gemengd, maar je kunt allerlei andere soorten peulvruchten hiervoor gebruiken. Die box kwam net op tijd zeg, door de sneeuw ben ik de deur niet uitgegaan en had ik gelukkig heel veel groente in huis. En ik had nog wat hamblokjes in huis, die heb ik er ook in verwerkt. Je kunt ook nog bijvoorbeeld restjes gebraden kip of vlees erin doen.
Als je dat niet doet heb je een heerlijke vegetarische maaltijdsoep.

 

Ben jij ook zo gek op maaltijdsoepen? Dan heb ik nog een paar voor jou:
Libanese erwtensoep, een vegan erwtensoep met de smaken van het Midden-Oosten
Lakse noedelsoep met garnalen, een pittige Aziatische soep
Goed gevulde cheeseburger soep, een vullende soep met de smaak van een cheese burger
Gemengde bonensoep met chorizo, verschillende peulvruchten verwerkt in een soep met de pittigheid van de chorizoworst
Dhal met pompoen, spinazie en tomaten, een heerlijke kruidige soep uit India
Stuk voor stuk stevige soepen voor een koude dag.

 

Tip:

 

Als je er een vegetarisch gerecht van wilt maken, gebruik dan groentebouillon. Anders is kipbouillon erg lekker.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Witte kool, bonen en tomatensoep:

Witte kool, bonen en tomatensoep. Een Flevolandse boerensoep noem ik deze soep gemaakt van (h)eerlijke lokale producten uit onze mooie polder.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Soepen, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 2 wortelen
  • ½ witte kool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik (400 gr) bonen
  • olijfolie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 1 ltr bouillon
  • 500 ml water
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 4 takken peterselie

Instructies
 

  • Snipper de ui, schil de wortels en snijd ze in kleine blokjes, snijd de knoflook in dunne plakjes en snijd de kool in dunne repen. Giet het blikje bonen af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een grote (soep)pan en fruit hierin de uien en wortels in ongeveer 5 minuten. Voeg peper, zout en gerookte paprikapoeder toe en bak dit even mee.
  • Voeg de witte kool, uitgelekte bonen, knoflook en tijm toe en bak dit even mee. Schenk dan de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Roer het blikje tomatenblokjes erdoor en laat ongeveer 6 minuten zachtjes pruttelen. Als de soep te dik is, voeg dan nog wat bouillon toe.
  • Bestrooi voor het serveren wat gehakte peterselie over de soep.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating