Toen ik het recept voor Witte chocolade macadamia koeken voorbij zag komen bij Betty’s Kitchen, wist ik al meteen dat ik deze wilde maken. Super knapperige koeken aan de buitenkant en lekker zacht en chewy vanbinnen. Daarbij nog mijn favoriete chocolade en macadamia noten, lekkerder wordt het niet.
Chocolate chip cookies
Manlief heeft een zwak voor chocolate chip cookies, nou ja een zwak…..een verslaving zullen we maar zeggen. Deze koekjes zijn in Amerika uitgevonden en daar heeft hij 26 jaar gewoond. Vandaar dat er toch wel regelmatige Amerikaanse recepten voorbijkomen op mijn site. Deze koekjes zijn toch wel chocolate chip cookies 2.0. En dat komt vooral door die heerlijke macadamia noten.
Ik ben niet zo’n koekenbakster, maar voor dit koekje maak ik graag een uitzondering. Meestal mislukken mijn koekjes of worden ze een grote plaatkoek, maar deze koeken zijn wonderwel gelukt. Ik heb het deeg niet laten afkoelen/opstijven in de koelkast, maar gelijk nadat alles gemengd was met een ijsschep het deeg op het bakblik geschept. Ze lopen wel iets uit, dus daar wel rekening mee gehouden. Maar het zijn mooie ronde koeken geworden, weer een trucje geleerd.
Natuurlijk staan er wel een paar koekjesrecepten op de site. Zoals deze Craquelé chocolade fudge koekjes, Koekjes met ruby chocolade, Zachte amaretti koekjes en Appel kruimel koekjes. Allemaal lekkere en makkelijk te maken koekjes, die jij ook kunt maken.
Maar dit zijn echt de lekkerste koeken die ik gemaakt heb. Waarom? Nou ze zitten vol met chocolade en noten, ze zijn lekker boterig, krokant van buiten en zacht van binnen en met een lekker krokant randje.
Je kunt de koeken natuurlijk ook met een andere chocolade maken, maar de witte chocolade gaat heel goed samen met de macadamia noten. Alleen schrok ik mij een hoedje toen ik een zakje macadamia ging kopen. Ze zijn behoorlijk duur, ik waarschuw je maar vast. Heb je geen zin om deze dure noten aan te schaffen, gebruik dan pinda’s, walnoten of paranoten.
Ik heb gezouten noten gebruikt om het hele zoete van de koeken op te heffen. Zoet en zout vind ik sowieso een lekkere combi, probeer het maar eens.
Tips:
Gebruik zachte boter, dus niet gesmolten maar boter op kamertemperatuur.
Ik heb uit dit beslag 9 grote koeken kunnen maken, maar ik denk dat ik een hele grote ijsschep had.
Antje
juli 22, 2021 @ 4:23 pm
Ik maak nu al jaren dit soort koekjes maar elke keer is het niet helemaal perfect en zoek altijd manieren om mijn eigen recept te verbeteren, deze van u heeft me erg geholpen voor goede verhoudingen.
Ik gebruik de zelfde ingrediënten op suikers en noten na, ik gebruik 3 soorten suiker en cashewnoten en ik gebruik iets meer noten en chocolade omdat ik hou van goed gevulde koeken❤
Hanneke de Jonge
juli 22, 2021 @ 4:40 pm
Hallo Antje, fijn om te lezen dat dit geholpen heeft bij het maken van deze heerlijke koeken. Verder kan je het natuurlijk helemaal naar eigen smaak aanpassen.
Willemke Dikland
juli 13, 2022 @ 6:31 pm
Dank je wel voor het recept. Ik heb het recept een beetje aangepast om hem glutenvrij en lactosevrij te maken. Maar de koeken zijn heerlijk.
Hanneke de Jonge
juli 14, 2022 @ 7:40 am
Hoi Willemke, dankjewel en uiteraard helemaal goed dat jij dit voor jou zelf aanpast. Mvg, Hanneke