Wij zijn gek op witlof en toen ik witlof en kruimige aardappelen uit onze eigen polder ontving kwam ik tot de ontdekking dat ik nog helemaal geen witlofgerecht uit de oven op de site had staan. Hoog tijd om dit eens te maken. Het is een witlofschotel met puree uit de oven geworden. De puree heb ik extra op smaak gebracht met truffeltapenade en ik kan jullie verklappen dat dit heel goed samen ging met de witlof.
Witlof
Deze witlof komt bij Witlofkwekerij LOF uit Espel vandaan. Zij verkopen het hele jaar door witlof en roodlof uit hun eigen duurzame kwekerij. Verser kon ik het niet krijgen.
Witlof wordt niet zoveel gegeten in ons land en dat is jammer. Het is een veelzijdige groente, je kunt het namelijk rauw verwerken in een lekkere salade, er soep van maken of het stoven, bakken, koken of wokken.
Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Deze groente heeft een bittertje waar je van houden moet. Maar de meeste bitterheid zit in de harde kern, als je die eruit snijdt ben je al een groot deel van het bittere kwijt.
Je kunt witlof in z’n geheel bereiden, gehalveerd of in dunne reepjes gesneden. Het ligt er helemaal aan wat je ermee wilt gaan doen.
Ben jij ook zo gek op witlof? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor jou:
Gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook
Witlofsoep met blauwe kaas
Witlofsalade met appel en sinaasappel
Puree
De aardappelpuree maak je natuurlijk van kruimige aardappelen. In mijn Blog: Aardappelsoorten lees je alles over de soorten en waarvoor je ze het beste gebruiken kunt. Ik heb de aardappelpuree nog op smaak gebracht met truffeltapenade, omdat ik nog een potje in de koelkast had staan. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt de puree ook naturel houden, of je brengt het op smaak met verse kruiden zoals bieslook of tijm, een lekkere mosterd of een beetje oude geraspte kaas. Wat jou maar lekker lijkt.
Recept Witlofschotel met puree uit de oven:
Ingrediënten
- 3 grote stronken witlof
- 6 plakken ham
- 6 plakken kaas
- 750 gr kruimige aardappelen
- 30 gr boter
- 100 ml melk
- 1-2 el truffeltapenade
- peper en zout
Instructies
- Snijd de witlof doormidden en snijd de harde kern eruit. Kook de witlof een paar minuten, giet ze dan af en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
- Aardappelpuree: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15-20 minuten.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een pureestamper. Maak er een puree van door de melk en boter door te mengen. Meng dan de truffeltapenade erdoor.
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Lepel de aardappelpuree in een ingevette ovenschaal.
- Wikkel elke halve witlofstronk in met een plak ham en kaas. Leg ze boven op de aardappelpuree.
- Zet de ovenschaal in de hete oven en laat dit ongeveer 25 minuten in de oven staan tot de witlof heet is en de kaas gesmolten is.