Heel af en toe verwennen wij onszelf op zondagmorgen met een speciaal ontbijtje zoals vandaag bijvoorbeeld met volkoren blauwe bessen pancakes met lemon curd. Ik had nog een potje lemon curd staan en wilde die graag opmaken. Goed excuus om dat over pannenkoekjes te gebruiken. Blauwe bessen met citroen zijn een goddelijke combinatie.
Dat moment waarop je in een zacht, luchtig pannenkoekje bijt en een warme blauwe bes in je mond barst. Mijn tip is om ze iets dikker en luchtiger te maken dan gewone pancakes, zodat er genoeg ruimte is om ze te vullen met heel veel blauwe bessen!
Het zijn extra luchtige bosbessenpannenkoeken, waar je graag voor wakker wordt!
Pancakes
Licht knapperige randjes, zacht en luchtig vanbinnen, doordrenkt met ahornsiroop en gesmolten boter. Het is gewoon een klein stukje culinaire hemel.
Om luchtige pannenkoekjes te maken, moeten we ze een extra rijzende boost geven, omdat de blauwe bessen het beslag een beetje ‘verzwaren’. Vooral als je bevroren blauwe bessen gebruikt.
De truc is om stijfgeklopte eiwitten en bakpoeder te gebruiken in het beslag.
Maken
Klop de eiwitten eerst stijf en voeg dan de rest van de ingrediënten erdoor. Spatel als laatste de blauwe bessen erdoor. Je kunt verse of bevroren blauwe bessen gebruiken. Niet ontdooien en zo min mogelijk roeren (anders bloedt het en kan het beslag verkleuren).
Simpel toch?
Om te voorkomen dat ik de pancakes warm moet houden in de oven, gebruik ik graag twee pannen. Maar als je liever rustig aan doet en één pan gebruikt, houd de gebakken pannenkoekjes dan gewoon warm in de oven op een rek (dit voorkomt dat de onderkant van de pannenkoekjes gaat zweten en zompig wordt).
Stapel ze niet in de oven, want dan worden de onderste stukken geplet!
Wacht tot je klaar bent om ze te serveren, stapel ze op elkaar, doe er een wat warme lemoncurd en blauwe bessen op.
Gezondheidsvoordelen van blauwe bessen
Blauwe bessen zitten, net als alle bessen, boordevol antioxidanten en vitamine C. Ze worden vaak een superfood genoemd vanwege hun vele gezondheids-bevorderende voordelen. Onderzoeken suggereren dat bosbessen kunnen helpen de huid, botten en bloedsomloop te verbeteren als ze worden gegeten als onderdeel van een uitgebalanceerd, gezond dieet.
Ze bevatten ook weinig calorieën, slechts 57 calorieën per 100 gram. Dus eet ze gerust.
Tips:
Door de toevoeging van whey (proteïnepoeder) en kwark is het een eiwitrijk pannenkoekje geworden. Dat is voor mij wel nodig, want na mijn gastric sleeve operatie moet ik er goed op letten dat ik genoeg eiwitten naar binnen krijg.
Ik heb volkoren bakmeel gebruikt, heb je dit nou niet in huis gebruik dan gewone bloem.
Doordat je olie door het beslag mengt, hoef je geen olie of boter in de pan te gebruiken. Gebruik voor de zekerheid wel een goede antiaanbakpan.
In plaats van lemoncurd kan je ook agavesiroop of honing gebruiken.
En nog zo’n heerlijk verwenontbijtje voor de zondagmorgen is dit Choco bananenbrood met blauwe bessen in een kommetje.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.