Zoet vlees denk je misschien? Jawel en dat is erg lekker. Door de karamel krijgt het vlees een prachtige donkere glans en heeft het een bijzondere smaak. De vissaus en sambal heffen het hele zoete weer op. Het is dus zoet en hartig tegelijk, probeer het eens. Ik weet zeker dat je deze Vietnamese zoete speklapjes met paksoi erg lekker gaat vinden.
Vraag je slager om dikke speklappen (met zo weinig mogelijk vet eraan) te snijden voor je. Misschien is hij wel zo lief dat hij het ook alvast in blokjes snijdt voor jou.
Het vlees moet wel ongeveer twee uur pruttelen voordat het gaar is, dus bedenk wel ruim van te voren dat je dit gerecht maken wilt.
Het gerecht is ook lekker met rijst en roergebakken Oosterse groenten.
Vietnamese recepten
Een heel ander Vietnamees gerecht is deze Banh Mi (Vietnamees broodje kippendijen). Probeer dan ook eens!
Ingrediënten
- 800 gr dikke speklappen
- 1 el zonnebloemolie
- 75 gr bruine basterdsuiker
- 1 el water
- 350 ml kokoswater
- 3 teentjes knoflook
- 3 el vissaus
- 1 el sambal
- baby paksoi
- noedels
Instructies
- Snijd de speklappen in blokjes van 3 centimeter.
- Verhit de zonnebloemolie in een grote bakpan en bak hierin het vlees rondom aan.
- Doe ondertussen de basterdsuiker met water in een wok en zet dit op een middelhoog vuur. Laat dit voorzichtig karamelliseren (niet laten aanbranden).
- Voeg nu het gebakken vlees erbij en roer dit door de karamel. Doe nu de overige ingrediënten erbij en breng aan de kook.
- Zet dan het vuur laag, deksel op de pan en laat ongeveer twee uur zachtjes stoven tot het vlees zacht geworden is. Als het te droog lijkt, voeg dan nog wat kokoswater toe.
- Als het vlees gaar is en het vocht bijna verdampt, houd je mooie glimmende donkere stukjes vlees over.
- Roerbak of stoom ondertussen de paksoi en bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.


