Varkensfiletlapje met druiven en vijgensaus

Een varkensfiletlapje is een mager stuk vlees, daarom is het moeilijk om het niet te droog te bakken. Door de filetlapjes kort aan te bakken in de pan en daarna goed in te pakken in aluminiumfolie, krijg je toch een sappig stukje vlees. Als je er een lekkere saus bij serveert, maak je het filetlapje extra lekker. Ik heb een varkensfiletlapje met druiven en vijgensaus gemaakt. Het is een heerlijke combinatie geworden, kan ik je verklappen. Varkensvlees met fruit is sowieso een aanrader, probeer het eens.
Natuurlijk kan je ook een varkenshaasje in plaats van varkensfiletlapjes gebruiken hiervoor. Braad deze in zijn geheel of snijd het in plakken van ongeveer 3 centimeter dikte en bak dit als varkensmedaillons.

 

Radicchio sla is vrij bitter, daar moet je van houden. Ook lekker hierbij is bijvoorbeeld gestoofde rode kool.

 

Als je het filetlapje uit het aluminiumfolie haalt, snijd het dan eerst in de breedte doormidden om te checken of hij wel gaar is. Hij moet mooi glanzend wit (misschien een heel klein beetje roze) van binnen zijn. Zo niet, bak het dan nog even in de pan (maar niet te lang!).

 

Druiven bij vis

 

En ik heb ook nog een heerlijk recept voor Vis in witte wijnsaus met druiven. Ook zo’n goede combinatie, probeer het eens.

Varkensfiletlapje met druiven en vijgensaus. Maak eens iets heel bijzonders met een varkensfiletlapje. Dit kan je gerust op een feestelijk diner serveren.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 varkensfiletlapjes
  • 2 el Dijon mosterd
  • 1 tl chilivlokken
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 50 ml balsamico
  • 2 el honing
  • 8 gedroogde zachte vijgen
  • 1 klein trosje pitloze blauwe druiven
  • 2 takjes tijm
  • 2 kleine zoete aardappelen
  • 2 takjes tijm
  • 1 kropje radicchio sla
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 tl mosterd

Instructies
 

  • Haal de varkensfiletlapjes een half uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te kunnen komen. Smeer ze in met mosterd.
  • Schil de zoete aardappelen en kook ze beetgaar in ongeveer 15 minuten.
  • Giet ze dan af en laat ze even uitstomen. Snijd ze dan in de lengte in dunne parten.
  • Verhit een scheut olijfolie in een bakpan en bestrooi de varkensfiletlapjes met chilivlokken, peper en zout. Bak de lapjes aan beide kanten goudbruin in 2 minuten per kant op hoog vuur.
  • Bak ondertussen in een andere bakpan de aardappelparten goudbruin en krokant. Strooi er een beetje zout en tijmblaadjes op tijdens het bakken.
  • Haal de filetlapjes uit de pan, pak ze in aluminiumfolie en laat ze op deze manier 10 minuten rusten. Hierdoor zullen ze verder garen.
  • Giet de balsamico in de bakpan van het vlees en breng dit zachtjes aan de kook. Voeg de honing, vijgen, druiven en tijmblaadjes toe en laat dit ongeveer 5-7 minuten inkoken.
  • Scheur de radicchio blaadjes in stukken en maak de sla aan met de olijfolie, honing en mosterd. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Haal het vlees uit het aluminium en snijd deze in dunne plakken. Leg dit op het bord en lepel het fruit met de saus erover. Serveer met de gebakken zoete aardappel en radicchio sla.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating