Tarte tatin van witlof

De klassieke appeltaart Tarte Tatin kan je ook met groenten maken, zoals deze smaakvolle tarte tatin van witlof met blauwe kaas. Een heerlijk vegetarisch gerecht wat je als hoofdgerecht voor twee personen of als voorgerechtje voor vier personen kunt maken. Witlof is nog nooit zo lekker geweest!

 

Tarte tatin

 

Een tarte tatin is een omgekeerde appeltaart. De appeltjes worden eerst gekarameliseerd waarna een laag (blader)deeg erop gelegd wordt. Daarna wordt deze taart in de hete oven gebakken. Na het bakken wordt de taart weer omgekeerd en geserveerd.
En behalve met witlof kan je deze hartige versie ook maken van andere groenten, zoals deze Tarte Tatin van rode bietjes, Tarte Tatin van cherrytomaatjes en Tarte Tatin van wortel, zoete aardappel, pastinaak en biet.

 

Witlof

 

Witlof is geen populaire groenten en dat is jammer. De meesten hebben moeite met het bittere van deze groente. Je kunt witlof op verschillende manier klaarmaken en zelfs rauw eten in een lekkere salade.
Omdat de witlof in dit recept eerst gekarameliseerd wordt in boter en honing, is het verre van bitter.

 

Ben je wel een liefhebber van witlof, dan heb ik nog een heerlijke Witlofsoep, Witlofschotel met puree uit de oven en Gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook recept voor jou. Stuk voor stuk de moeite waard om eens te proberen.

 

Bladerdeeg

 

Ik heb een rol verse bladerdeeg gebruikt voor dit recept. Je kunt ook plakjes bladerdeeg gebruiken, dan heb je er 5 of 6 plakjes voor nodig. Laat de plakjes ontdooien, leg ze dan op elkaar en rol ze uit tot een ronde plak.
Ik heb een lage ovenschaal van 27 centimeter doorsnee gebruikt.

 

Tips:

 

Ik had grote witlofstronken gekocht en hiervan had ik er vier nodig voor deze taart. Mocht je alleen maar kleine stronkjes kunnen vinden, koop er dan vijf voor de zekerheid.

Je kunt een ovenvaste pan of een ovenvaste schaal gebruiken van ongeveer 27 centimeter.

In plaats van balsamicoazijn, kan je ook rodewijnazijn gebruiken.

Mocht je niet van blauwe kaas houden, gebruik dan oude kaas, Parmezaanse kaas, geitenkaas of feta hiervoor in de plaats.

Laat de taart iets afkoelen voordat je hem serveert.

 

 

Recept Tarte tatin van witlof:

Tarte tatin van witlof. De klassieke appeltaart Tarte Tatin kan je ook met groenten maken, zoals deze smaakvolle tarte tatin van witlof en blauwe kaas.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg
  • 4-5 stronkjes witlof
  • 50 gr boter
  • 4 el honing
  • zout
  • 2 el balsamico
  • 1 el tijm
  • 50 gr roquefort

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Snijd het donkere kontje van de witlofstronken, verwijder eventueel de wat beschadigde buitenblaadjes en snijd de witlofstronken dan in de lengte doormidden.
  • Verhit in een grote koekenpan (die in de oven kan) de klont boter met de honing, tijm en zout tot dit gaat karameliseren. Leg dan de witlof hierin met de snijkant naar beneden en zet het vuur lager.
  • Bak ze in ongeveer 3-4 minuten tot deze kant mooi bruin gekarameliseerd is. Draai ze dan voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
  • Voeg de balsamico toe en laat ze ongeveer 10 minuten karamelliseren op laag vuur tot ze zacht geworden zijn. Leg de witlofstronkjes in een mooi rondje met de snijkant beneden.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de pan.
  • Drapeer het bladerdeeg over de ovenschaal of pan en vouw het overtollige deeg erin.
  • Snijd of prik in het midden van het bladerdeeg een klein stoomgaatje.
  • Bak de hartige taart ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de hete oven.
  • Als de taart klaar is haal hem dan uit de oven en laat nog een paar minuutjes staan.
  • Leg nu een groot bord op de ovenschaal en draai alles voorzichtig om.
  • Verkruimel de kaas erboven en zet de schaal op tafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating