Tarte tatin van witlof. De klassieke appeltaart Tarte Tatin kan je ook met groenten maken, zoals deze smaakvolle tarte tatin van witlof en blauwe kaas.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten, Voorgerechten
Keuken Frans
- 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg
- 4-5 stronkjes witlof
- 50 gr boter
- 4 el honing
- zout
- 2 el balsamico
- 1 el tijm
- 50 gr roquefort
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Snijd het donkere kontje van de witlofstronken, verwijder eventueel de wat beschadigde buitenblaadjes en snijd de witlofstronken dan in de lengte doormidden.
Verhit in een grote koekenpan (die in de oven kan) de klont boter met de honing, tijm en zout tot dit gaat karameliseren. Leg dan de witlof hierin met de snijkant naar beneden en zet het vuur lager.
Bak ze in ongeveer 3-4 minuten tot deze kant mooi bruin gekarameliseerd is. Draai ze dan voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
Voeg de balsamico toe en laat ze ongeveer 10 minuten karamelliseren op laag vuur tot ze zacht geworden zijn. Leg de witlofstronkjes in een mooi rondje met de snijkant beneden.
Rol het bladerdeeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de pan.
Drapeer het bladerdeeg over de ovenschaal of pan en vouw het overtollige deeg erin.
Snijd of prik in het midden van het bladerdeeg een klein stoomgaatje.
Bak de hartige taart ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de hete oven.
Als de taart klaar is haal hem dan uit de oven en laat nog een paar minuutjes staan.
Leg nu een groot bord op de ovenschaal en draai alles voorzichtig om.
Verkruimel de kaas erboven en zet de schaal op tafel.